CRVENE LINIJE O ŠMITU I SUDU NEĆE OBRISATI: Evropski zakoni ne znače odustajanje od borbe za RS

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 07. 2023. u 10:56

REPUBLIKA Srpska neće odustati od borbe protiv nelegitimno izabranog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH u kojem sede troje stranaca i gde trenutno nedostaje dvoje srpskih sudija.

ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ О ШМИТУ И СУДУ НЕЋЕ ОБРИСАТИ: Европски закони не значе одустајање од борбе за РС

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

Ovo je, u najkraćem, odgovor Banjaluke nakon sastanka lidera stranaka koje čine većinu na nivou BiH u Sarajevu, a kojem je prisustvovao i lider RS Milorad Dodik. Ovaj susret, koji je, pre svega, rasvetlio volju da se ide ka EU i da se uz to usvoji i set evropskih zakona, poslužio je kao povod opoziciji u Srpskoj da napadne Dodika kako je "legao na rudu".

No, iz vladajuće koalicije tvrde da Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini, ostaje na snazi, kao i rešenost da se na području RS neće primenjivati nalozi koji stižu od Šmita i Ustavnog suda Bih.
Nenad Stevandić, predsednik parlamenta RS, kaže za "Novosti" da su odluke Skupštine - na snazi.

- Reč je o procesu. Zna se koji su uslovi na način da se one menjaju ili povlače. U tom procesu gde se borimo za ravnopravnost očuvanje mira i naših nadležnosti ne učestvujemo samo mi, već ima i drugih faktora. Potrebno nam je strpljenje umesto ishitrenih svađa i naivnosti. Mi poštujemo Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i poštujemo zakone i zaključke Narodne skupštine RS.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica podseća da su "do sada doneli mnoge odluke o Ustavnom sudu BiH i o zaštiti imovine RS" i da su bili principijelni.

Pojačane mere bezbednosti

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je juče da će biti preduzete pojačane mere bezbednosti povodom održavanja zajedničke sednice vlada Srpske i Srbije, sednice Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, kao i obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".

Ovi događaji su najavljeni za 4. avgust u Prijedoru, a iz MUP Srpske navode da je u cilju nesmetanog i bezbednog obeležavanja pomenute ceremonije održan sastanak Štaba bezbednosne akcije MUP RS "Leto 2023", kojim rukovodi direktor policije Siniša Kostrešević.

- Zahvaljujem što je SDS glasao za zakon kojim ne priznajemo odluke Ustavnog suda BiH do trenutka kad bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, ali smo glasali zajedno i za zaključke da nećemo odlučivati u Parlamentu BiH dok se taj zakon ne usvoji

Milan Miličević, predsednik opozicione Srpske demokratske stranke, izjavio je da su zaključci Skupštine jasni i crvena linija ispod koje se ne može ići, te da njegova stranka od njih neće odustati.

- Branićemo ih od svih koji koriste Ustavni sud da urušavaju Republiku Srpsku, ali i od onih koji su spremni to tolerisati radi ličnih interesa, strahova i ucena. Niko ne sme praviti trule kompromise na štetu RS radi ličnih interesa. Zato, dok ne ispratimo strance iz Ustavnog suda i ne dobijemo zakon o Ustavnom sudu, SDS neće podržati nijedan od zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije - rekao je Miličević povodom dogovora da se u Parlamentarnoj skupštini BiH krajem avgusta usvoji set evropskih zakona i imenuje ministar finansija.

Sporna i izjava o popuni

U SRPSKOJ se podigla prašina nakon sastanaka lidera sa nivoa BiH i zbog izjave Dodika na pres konferenciji kada je, objašnjavajući važnost usvajanja seta zakona, rekao:

- Treba pripremati i možda i pokrenuti procedure za popunu određenih strukura i samog Ustavnog suda, kao i drugih institucija što se tiče pravosuđa.

On smatra da je "sarajevski dogovor u suprotnosti sa zaključcima Narodne skupštine".

- Dodik treba da objasni i poslanicima i građanima Srpske kako smo došli od toga da od sudija iz Republike Srpske tražimo da napuste Ustavni sud BiH do toga da najavi izbor novih sudija - rekao je Miličević i istakao da će se SDS boriti da zaštiti dignitet Narodne skupštine i zaključke kojima se štiti RS.

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa u Skupštini RS, kaže da niko iz SNSD nije odgovorio na četiri pitanja nakon sastanka u Sarajevu.

- Da li Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i dalje važi? Zašto je SNSD prekršio zaključak Skupštine da neće biti drugih odluka na nivou BiH dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija? Zašto 22. avgusta zakon o Ustavnom sudu neće biti na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH? - pita Crnadak i dodaje da "verovatno nikad nećemo dobiti odgovore na ova pitanja".

Savet ministara BiH je nakon sastanka Dodika sa Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Nerminom Nikšićem (SDA) zadužio ministarstva pravde, bezbednosti i komunikacija i transporta da hitno formiraju radne grupe za izradu i usaglašavanje nacrta zakona iz njihovih oblasti koji su važni za sprovođenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtevu za članstvo iz 2019. godine i "osam plus jedan" preporuka Evropske komisije iz prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)