BOŠNJACIMA SAMO RATOVANJE U GLAVI: Ratnohuškačka retorika novi narativ političkog Sarajeva

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 07. 2023. u 07:00

POLITIČKO Sarajevo sve češće udara u ratne bubnjeve i traže razlog za sukob. Iz Sarajeva se čuju sve češće reči rat, iako o ratu niko ne priča osim bošnjačkih političara. Glavne uzdanice ratnohuškačke retorike iz Sarajeva zasada su Zukan Helez, ministar odbrane BiH, i Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva BiH.

БОШЊАЦИМА САМО РАТОВАЊЕ У ГЛАВИ: Ратнохушкачка реторика нови наратив политичког Сарајева

Foto: Savjet ministara BiH

Na sceni su i sve češće preteće poruke, kako će se BiH braniti oružjem ukoliko Srpska nastavi da ignoriše političke odluke, a koje opet u praksi idu na štetu RS. Ministar Helez je izjavio i da će Oružane snage braniti BiH, a sve u sklopu priče oko saradnje Republike Srpske i Srbije.

- Ako se Zukanu Helezu ratuje, eno mu Avganistan, Sirija, neka bira, nećemo ga zaustavljati. Tuđa deca neće biti njegovo topovsko meso. Posebno ne može pretiti upotrebom Oružanih snaga BiH, SIPA, DGS jer sve te institucije u svom sastavu imaju po jednu trećinu Srba iz RS - rekao je Nenad Nešić, ministar bezbednost BiH.

Bojan Šolaja, iz Centra za međunarodne i bezbednosne studije iz Banjaluke, kaže da što se tiče ratne retorike koja dolazi od pojedinih političara iz Sarajeva, to nije ništa novo.

- Od završetka rata u BiH političko Sarajevo ima konstantan narativ odnosno ratnohuškački momenata. Oni ratnohuškačkim izjavama, između ostalog, održavaju budnom svoju izbornu bazu i političku masu - ističe Šolaja.

Srpska štiti svoje nadležnosti

BOJAN Šolaja smatra da je reč o narativu koji se sada provlači uz ratnohuškačke poruke Zukana Heleza koji je odmenio Bakira Izetbegovića.

- To je nonsens, jer niko iz Republike Srpske ne zvecka oružjem i RS samo štiti svoja dejtonske nadležnosti i ništa više - poručuje Šolaja.

On dodaje da je sada na sceni novi politički narativ iz Sarajeva gde se pokušava stvoriti slika da Srbi nisu za multietničku državu ili da su Srbi protiv drugih naroda u BiH.

Tanja Topić, politički analitičar, kaže da etnonacionalisti godinama žive u svom začaranom krugu, koji im omogućuje lagodan život u političkim foteljama.

- Svakodnevno građane izlažu rafalnoj verbalnoj paljbi, stalno se cinično i licemerno zagovara tobože mir i zalaganje istih za stabilnost i prosperitet, a svaka druga reč miriše na mržnju i rat. I to će raditi sve dok osete da ima dovoljno zavedenih koji veruju da su nacionalizam i patriotizam isto i da imaju primat nad životnim standardom, dobrim ekonomskim i socijalnim uslovima života - poručila je Topićeva.

Dodaje da je to bahato, neodgovorno kockanje sa ljudskim sudbinama za šta očito misle da su dobili mandat i da imaju tapiju na nacionalnu svest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?