DO PENZIJE U MISIJI HUMANOSTI: Ranko Skakavac - organizator dobrovoljnih akcija i nosilac povelje Opštine Istočna Ilidža

M. REGOJE

13. 07. 2023. u 13:45

ISTOČNO Sarajevo je grad plemenitih ljudi, a dokaz za to je veliki broj humanitarnih akcija u kojima su građani prikupili ogromne svote novca za lečenje obolele dece.

ДО ПЕНЗИЈЕ У МИСИЈИ ХУМАНОСТИ: Ранко Скакавац - организатор добровољних акција и носилац повеље Општине Источна Илиџа

Foto: M. Regoje

Iza tih humanitarnih akcija stoji ime jednog čoveka - Ranka Skakavca, sekretara Opštinske organizacije Crveni krst Istočna Ilidža, koji je prošlog meseca otišao u zasluženu penziju, ali, kako priznaje, svoju humanu misiju nije napustio.

I baš tako, zatekli smo ga u prostorijama Crvenog krsta Istočna Ilidža. Volonterski pomaže novom rukovodstvu da preuzme i nastavi uspešno vođenje te organizacije. Sumirajući poslednjih 13 godina, Ranko se prisetio da je još kao seljačko dete iz Jabuke voleo da pomogne starijima u selu.

- Posebno su me radovale mobe, koševine za Svetog Petra i Pavla onim porodicama koje nisu imale mušku glavu. Tada se skupi omladina i pomaže. To mi je ostalo u sećanju, taj poseban osećaj kad pomognem nekome. I dan-danas se tako osećam kad nekome pomognem na bilo koji način - navodi on.

Kako kaže, tačnog broja humanitarnih akcija koje su organizovali, i ne seća se, ali je siguran da je bilo više od 15 u kojima su se prikupljala velika novčana sredstva, i svaka mu je, dodaje, jednako značila.

Javna kuhinja - neispunjena želja

RANKU je ostao žal što njegov stalni apel za osnivanjem javn

RANKU je ostao žal što njegov stalni apel za osnivanjem javne kuhinje nije sproveden u delo.

- Postojanje javne kuhinje je nasušna potrebna na nivou opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ali i grada Istočno Sarajevo. Ovo je podneblje u kojem ima dosta starih i iznemoglih, ali i sve više socijalno ugroženih - zaključio je Skakavac.

Osim ljudske solidarnosti, važan faktor su i volonteri za koje Ranko ističe da su, tokom akcija, vredno i predano radili dan i noć. Poseban akcenat stavlja na osnovce sa područja Istočne Ilidže koji su, osim humanitarnog rada, ostvarivali zapažene rezultate na takmičenjima.

Rankovo zalaganje primetili su svi, pa je u maju ove godine primio i Povelju opštine Istočna Ilidža, najveće opštinsko priznanje, zbog izuzetnog doprinosa u organizaciji humanitarnih akcija na području ove opštine, grada i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)