PONOSNI ČUVARI SRPSKE: Vojska Rs proslavila krsnu slavu - Vidovdan

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 06. 2023. u 18:00

U MANASTIRU "Sveti Nikola" na Ozrenu proslavljen je Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka.

ПОНОСНИ ЧУВАРИ СРПСКЕ: Војска Рс прославила крсну славу - Видовдан

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i komandant Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević, uz prisustvu najviših zvaničnika RS, obavili su lomljenje slavskog kolača.

Predsednik RS, Milorad Dodik, čestitao je krsnu slavu Vojske RS, ističući da je Vidovdan datum koji u srpskoj istoriji predstavlja sinonim za velika stradanja srpskog naroda, ali i izvojevane pobede svih hrabrih pripadnika VRS koji su živote dali za slobodu.

- Zbog toga im dugujemo večnu zahvalnost i sećanje na njihovu žrtvu koja nas trajno obavezuje da čuvamo i branimo našu Republiku i ostavimo u nasleđe budućim generacijama - poručio je Dodik. - Vojska RS u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu hrabrošću i odvažnošću ponosno je čuvala Republiku Srpsku, njenu teritoriju i srpski narod. Srbi moraju da znaju da mogu računati samo na svoje snage. Ne smemo kao narod da ćutimo o našim junacima i da ih odbacimo samo zato što drugima ne odgovaraju i zato što leže po tamo nekim kaznionicama.

Premijer RS, Radovan Višković, istakao je da je Vojska RS, nešto što je svetinja za predstavnike republičkih institucija, koje ne smeju izneveriti očekivanja onih koji su im Republiku ostavili u amanet i čine sve da je očuvaju.

- Nikada njihova očekivanja ne smemo izneveriti i sve što radimo - radimo da sačuvamo RS, našu tradiciju, porodice. Ovo je zemlja koja pripada srpskom narodu, kao i svim drugim narodima - izjavio je Višković.

Posthumno odlikovano 60 boraca

MEDALjOM zasluga za narod predsednik RS Milorad Dodik je povodom Vidovdana - posthumno odlikovao njenih 60 boraca za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, kao i za doprinos u stvaranju, odbrani i oslobođenju Srpske.

Iz kabineta predsednika RS je saopšteno da će uručivanje odlikovanja porodicama posthumno odlikovanih boraca biti upriličeno prilikom obeležavanja značajnih istorijskih događaja u lokalnim zajednicama Srpske.

Predsednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić, izjavio je da se politički predstavnici Srpske trude da čuvaju mir, bezbednost i stepen državnosti RS. Naglasio je da preživeli borci Vojske RS koji je i sada grade, stoje iza predstavnika Srpske i ne dozvoljavaju im da naprave korak nazad.

- Njihova misija je naša misija. Ono što radimo danas, isto je što su radili i oni. Da ne pokunjimo ni glavu ni ruku, nego da hrabro kao i oni, koračamo napred i čuvamo Republiku Srpsku - rekao je Stevandić. - Svi oni koji su ostali treba da čuvaju ono što su odbranili borci Vojske RS. Slava Vojsci Republike Srpske, slava borcima i svima koji su položili svoje živote za slobodu!

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. donela je odluku o formiranju Vojske RS. Vojska RS postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Kroz Vojsku RS prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)