GRADE TRAJNA PRIJATELJSTVA: Emotivan doček dece sa Kosova i Metohije u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE

27. 06. 2023. u 07:00

TRI opštine u sastavu Istočnog Sarajeva - Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Sokolac, ove godine su domaćini za oko 140 dece sa juga Kosmeta. Oni će kod svojih vršnjaka boraviti do 2. jula.

ГРАДЕ ТРАЈНА ПРИЈАТЕЉСТВА: Емотиван дочек деце са Косова и Метохије  у Источном Сарајеву

Mariana Regoje

Opština Istočna Ilidža, zajedno sa osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš", "Aleksa Šantić" i "Jovan Dučić", ove godine prvi put učestvuje u projektu "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji vodi Odbor za KiM iz Banjaluke, a u kojem učestvuje još 19 gradova i opština širom RS

Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosmetu kaže da je reč o jednom od najmasovnijih projekata u regionu, u kojem je angažovano oko 20.000 ljudi uključujući porodice domaćine, policiju, prosvetne radnike, načelnike i gradonačelnike.

- Hvala svim porodicama, lokalnim zajednicama i svima koji su učestvovali u projektu koji ima zadatak da poveže srpski narod, srpsku decu i da deci sa KiM pruži slobodu, da odavde ponesu lepe uspomene i da ostanu večna i trajna prijateljstva istog naroda - rekao je on.

- Opštinsko rukovodstvo, na čelu sa načelnikom Marinkom Božovićem, u potpunosti je podržalo ovaj projekat i učinićemo sve da, zajedno sa porodicama, učinimo boravak dece što prijatnijim i što lepšim. Svi se mnogo radujemo, ceo dan je ispunjen emocijama i deca su vrlo radosna i s jedne i s druge strane. Verujem da će ovaj dolazak prerasti u prava prijateljstva - rekla je ona.

Život bez slobode

DECA na KiM nemaju slobodu kao njihovi vršnjaci u RS. - Deca su juče i danas smeštena kod porodica i očekuje ih sedam dana raznovrsnog programa u svim lokalnim zajednicama i verovatno će tu slobodu doživeti ovih dana. Oni na Kosovu i Metohiji ne mogu ni da prošetaju noću, uvek su pod ključem kad se smrkava i moraju u svoje kuće. Siguran sam da će zaboraviti sve one muke, bez buđenja uz sirene, demonstracije, borbena vozila i policiju - zaključio je Arlov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!