ZLATNE RUKE BANJALUČKIH VEZILJA OBORILE REKORD: Zmijanjski vez na najdužem peškiru za Ginisa (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 05. 2023. u 16:42

ZMIJANjSKI vez, jedan od glavnih simbola Banjaluke, naširoko poznat kao nematerijalno kulturno nasleđe koje je 2014. uvršteno na listu Uneska, od ovog vikenda dobilo je još jednu dimenziju u svojoj lepoti.

ЗЛАТНЕ РУКЕ БАЊАЛУЧКИХ ВЕЗИЉА ОБОРИЛЕ РЕКОРД: Змијањски вез на најдужем пешкиру за Гиниса (ФОТО)

Foto: D.K.

Naime, više od 40 vezilja svih generacija odlučilo je da obori Ginisov rekord, za najduže izvezeni peškir u što kraćem vremenskom roku. Dok smo pomno pratili svaki vešti pokret igle u rukama vezilja, iz Humanitarnog udruženja žena "Duga" objasnili su nam da je ovakav poduhvat od velikog značaja za Banjaluku, ali i celo kulturno nasleđe Srpske.

Slobodanka Ristić Gašić, koordinatorka ovog projekta, kaže da su članice udruženja odlučile da izrade tradicionalni peškir dugačak 31 metar izvezen u motivima zmijanjskog veza, kojih je bilo čak 155, kako bi ovo nematerijalno dobro još više približile javnosti, prvenstveno mlađim generacijama.

- Zadovoljne smo postignutim rezultatima, jer smo uspele za 7 časova i 45 minuta da izvezemo 155 motiva. Zahvalni smo svim građanima koje su došli da nas podrže, a naročito nas veseli što nas je obišao velik broj dece. Na projektu je radilo ukupno 45 vezilja, u svakom trenutku je bilo njih 30 koje aktivno rade. Cilj je bio da se, pored rekorda u dužini peškira obori i vremenski - poručila je Gašićeva, koja je bila sigurna u uspeh vrednih vezilja iza kojih stoji četiri meseca detaljne pripreme i razrade plana vezenja.

Kako nam je rekla, sve devojčice, devojke i žene su došle sa velikim entuzijazmom i voljom da ispune zacrtani cilj, što se moglo i primetiti u prostoriji u kojoj su iglom i koncem stvarale pravu umetnost.

U celu priču uključena su i deca uzrasta od osam do 12 godina, koji su inače bili polaznici "Male škole zmijanjskog veza". Nisu krili oduševljenje, ali i tremu jer učestvuju u nečemu ovako velikom i važnom za našu kulturu.

Očuvanje kulturnog nasleđa

SLAĐANA Devura, članica "Duge", poručila je da su neizmerno zahvalni svima na podršci, pre svega veziljama koje su svojim rukama utkale motive zmijanjskog veza i time doprinele očuvanju kulturnog nasleđa i duhovne slobode grada na Vrbasu.

Mila Zoranović, jedna od najmlađih učesnica istakla je da vezenjem sa svojim drugarima pomaže kako bi se zmijnjski vez predstavio na nov i zanimljiv način.

- Pripreme su protekle dobro, svi smo se trudili. Pred nama je veliki izazov i potrudićemo se da ostvarimo cilj - kazala je Mila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)