OSNOVCI IZ SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE NEGUJU KULTURU SEĆANJA Na Vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik održan istorijski čas

M. REGOJE

17. 05. 2023. u 07:00

NA Vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu je održan istorijski čas za za oko 1.000 učenika osnovnih škola sa područja opština Pale, Istočna Ilidža, Trnovo i Sokolac.

ОСНОВЦИ ИЗ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ НЕГУЈУ КУЛТУРУ СЕЋАЊА На Војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик одржан историјски час

Mariana Regoje

Cilj ovog istorijskog časa jeste da kod učenika probudi interesovanje za istorijske događaje, i da o tome razgovaraju ne samo u nastavnom procesu, nego i sa svojim ukućanima koji su bili njihovi svedoci, ne bi li njihovo nacionalno utemeljenje bilo učvršćeno sadejstvom dva najbitnija vaspitna faktora, a to su škola i porodica.

Doktorand istorije Lazar Škobo istagao je da je za svako poštovanje ideja i namera boračkih organizacija, koje su organizovale ovaj čas, da se neguje svest kod učenika, pogotovo u godinama kada se kod njih formira patriotska i društvena svest.

Podsetio je da na ovom spomen-groblju leže posmrtni ostaci ljudi koji su dali svoje živote za slobodu Istočnog Sarajeva, ali su morali posle Dejtonskog sporazuma da napuste svoje kuće i imanja koja su političkim dogovorom pripala Federaciji BiH.

Umesto ikonopisa imena poginulih

ISTORIJSKI čas je nastavljen u manastiru Sokolica na Ravnoj Romaniji, gde su umesto ikonopisa, upisana imena 4.000 srpskih boraca palih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Predsednik Skupštine BO "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je da na ovom spomen-groblju počivaju njegovi drugovi i braća iz školske klupe, jer je kao devetnaestogodišnjak dočekao rat i kao i svi njegovi drugovi iz školske klupe uze pušku da brani svoju kuću.

- Ova deca moraju da imaju kulturu sećanja, koja mora da postoji - rekao je Šehovac, ističući da je ponosan na svu decu koja su ovde, a čiji su se roditelji borili i ginuli za grad Istočno Sarajevo.

Šehovac podseća da se sa ovog mesta pruža pogled na beskonačno polje mermernih krstova koji nas opominju i podsećaju na krvavu istoriju minulog rata, te ističe da bi časovi istorije, poput tog na Sokocu, trebali biti organizovani i u drugim sredinama širom Republike Srpske, pa i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?