PRIVREDNA KOMORA I MUP RS ORGANIZOVALI RADIONICU Zbog interenet prevara privrednici ostaju bez miliona

D.Curać

13. 04. 2023. u 07:15

ŠTETE preduzeća i malih firmi nastale raznim prevarama putem interneta u Republici Srpskoj mere se milionima maraka i sve su češće. Upravo zbog toga Područna privredna komora Trebinje i MUP Republike Srpske organizovali su radionicu za trebinjske privrednike kako bi ih upozorili na sve pretnje koje dolaze iz oblasti digitalnog poslovanja, pre svega o slučajevima ransovera i presretanju digitalne pošte.

ПРИВРЕДНА КОМОРА И МУП РС ОРГАНИЗОВАЛИ РАДИОНИЦУ Због интеренет превара привредници остају без милиона

D. Curać

- Kada govorimo o ransoveru možemo reći da imamo na desetine slučajeva, a posledice sa najčešće zaključavanje podataka korisnika i onemogućavanje rada. Tu se radi o krađi i zloupotrebi podataka, ali i traženju otkupnine za otključavanje. Isto tako kada govorimo o presretanju imejl korespodencije značajne su finansijske štete koje na godišnjem nivou merimo i milionskim iznosima - istakao je Olivije Zimonja, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP RS.

Veselin Savić iz Područne privredne komore Trebinja, istakao je da su najčašće na udaru sajber kriminala mala i srednja preduzeća.

- Posebno su izložena tim opasnostima mala i srednja preduzeća koja nemaju možda ni kapacitet da se pripreme za takve stvari. Dakle, cilj nam je da zajedno sa MUP podignemo svest o mogućnostima koje prete u digatalnom svetu - rekao je Savić.

Kada je u pitanju zaštita od ovakvih prevara, Zimonja navodi da su tu informisanje i ulaganja u opremu najbolja rešenja.

RASVETLjENOST NA NIVOU

KADA je u pitanju rasvetljenost slučajeve prevara putem internat u MUP navode da je ona na zadovoljavajućem nivou, ali da je dodatni problem što se često radi o internet napadima iz inostranstva što usporava te istrage.

- Informisanje i upoznavanje sa pojavnim oblicima, s obzirom na dinimaku digatalnog prostora, potrebno je u kontinuitetu raditi. Tu je svakako važno obrazovanje korisnika, kao i svako ulaganje kako u hardver opremu, tako i programska rešenja. Taj neki koncept smatranja bezbednosti troškom potrebno je pretvoriti u koncept bezbednosti kao investiciju - naglasio je Zimonja.

Pored firmi, bez para često ostaju i građani. Nedavno je jedan Trebinjac ostao bez 1.500 KM. On je policiji prijavio da je prevaren preko jedne platforme za prodaju za oko 1.500 maraka.

Do tih prevara se dolazi na taj način što izvršioci od oštećenih koji nude razne proizvode za prodaju na platformi traže da im dostave podatke o svojim platnim karticama (broj katrice, CVC kod i slično) na ime plaćanja troškova slanja artikla.

- Izvršioci se predstavljaju da su iz različitih gradova Srpske i BiH, a za komunikaciju koriste aplikacije za onlajn komunikaciju. Tom prilikom se koriste različitim metodama, dovodeći u zabludu oštećena lica skidajući im novac sa računa - navode iz PU Trebinje i apeluju na građane da svoje lične i podatke o platnim karticama ne šalju nepoznatim osobama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)