U TREBINJU ODRŽAN 4. “SAMIT ENERGETIKE - SET 2023” Cena kilovata veliki izazov

D.Curać

27. 03. 2023. u 07:00

"SAMIT energetike Trebinje 2023" okupio je oko 720 učesnika iz regiona, koji su od gotovo 40 vodećih lidera u elektroindustriji mogli čuti stručna mišljenja na ključna pitanja energetske budućnosti.

У ТРЕБИЊУ ОДРЖАН 4. “САМИТ ЕНЕРГЕТИКЕ - СЕТ 2023” Цена киловата велики изазов

D. Curać

U svom osvrtu na ocene koje su se mogle čuti na SET-u generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović je rekao da je najveći problem izdavanje saglasnosti za priključak obnovljivih izvora električne energije - vetar i sunce, bez ikakve kontrole.

- Moraće se državna regulatorna agencija u potpunosti uključiti u davanje saglasnosti za priključak ovakvih projekata - istakao je Petrović.

Na devet održanih panela tražili su se odgovori na razne teme iz oblasti energetike, među kojima je bila posebno interesantna "Kako se nositi sa visokim cenama električne energije u regiji - snabdevanje strujom i izazovi daljeg razvoja tržišta".

Energetska kriza koja je u poslednje tri godine pogodila svet, poskupela je megavat sa ispod 100 evra na preko 500 evra. Sa smirivanjem krize, cena megavata je opala na oko 105 evra, koliko iznosi ovih dana, ali posledice turbulencija još uvek traju. Ako želimo da smanjimo potrošnju, pravi put je podizanje cena, koje su u pojedinim zemljama i po dva i tri puta više, čak i u domaćinstvima. Međutim, visoke cene su i put u energetsko siromaštvo.

IZGRADITI KONGRESNI CENTAR

ČETVRTI Samit energetike održan je u organizaciji EP RS, grada Trebinja i preduzeća "SET" Trebinje. S obzirom na broj učesnika i intersovanje za ovaj događaj jedan od zaključaka je i da Trebinje treba dobiti veći kongresni centar, koji će zajednički graditi EP RS i grad Trebinje.

Danas, energetska zajednica se pita postoje li šanse da se cena električne energije spusti ispod 100 evra i vrati na raniji nivo.

- Sve zavisi od konteksta u kojem se cene posmatraju. Nijedna cena električne energije nije previsoka, niti je bilo koja preniska. To je jedini ispravan odgovor - rekao je David Žarković, direktor sektora za slobodno tržište EP Srbije.

Sličnog mišljenja je i Ervin Leko, rukovodilac sektora za tržište u EP Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- Niko od nas ne bi znao reći šta je visoka cena. Nama je bitno da kupcima cena bude takva da im omogući normalan život. Ali, za sve je ona drastično skočila. Svi smo poslovali prošle godine u minusu i deficitu, ali smo se izborili da taj gubitak bude minimalan. Sada imamo dobit koja je to poništila - istakao je Leko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)