INFLACIJA UDARA NA DŽEPOVE BANJALUČANA: Poskupljuju voda, grejanje i odvoz smeća

N. LAZUKIĆ

27. 03. 2023. u 11:33

GRAĐANI Banjaluke prolaze kroz novi nalet inflacije. Voda će biti skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, a grejanje će koštati 19 odsto više. Skupština grada Banjaluka usvojila je na vanrednoj sednici predloge odluka o poskupljenju cena komunalnih usluga, u vezi sa zahtevima koje su dostavila preduzeća "Eko toplane", "Vodovod" i "Čistoća".

ИНФЛАЦИЈА УДАРА НА ЏЕПОВЕ БАЊАЛУЧАНА: Поскупљују вода, грејање и одвоз смећа

Foto: O. Radošević, A. Stevanović

Tokom rasprave odbornici su se saglasili da je poskupljenje vode trenutno najopravdanije, a odobrena je i subvencija preduzeću "Eko toplane" od pet miliona KM, jer su iz tog preduzeća prvobitno tražili poskupljenje od 58 odsto.

Gradski menadžer Bojan Kresojević poručio je da poskupljenja najviše idu na teret samog grada i to u iznosu od 10 miliona KM.

- Gradska administracija koristila je sve mehanizme da poskupljenja komunalija ne dođu na dnevni red Skupštine grada - rekao je Kresojević.

Šef Kluba odbornika US Neven Stanić naglasio je da je ova stranka podržala povećanje cene odvoza smeća i vode, ali ne i povećanje cene toplotne energije i odobravanje granta za preduzeće "Eko toplane".

PENZIONERI UGROŽENA KATEGORIJA

PREDSEDNIK banjalučkog Udruženja penzionera Zoran Uletilović je rekao da su veće cene vode, grejanja i odvoza smeća udar na kućni budžet penzionera, a naročito onih sa penzijom od 250 KM.

- Očekivano je bilo da poskupe i komunalne usluge. Iako nije popularna mera, mi tu ne možemo ništa trenutno. Uklapaćemo se u sistem i tražiti putem Republičkog udruženja penzionera i Vlade RS da se poboljša materijalni položaj penzionera - rekao je Uletilović.

- Svi smo korisnici vode i"Čistoće", ali nismo svi korisnici "Eko toplana" - rekao je Stanić.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" kazali su da se, pre najave o poskupljenjima komunalnih usluga, moralo proveriti da li su one legitimne u trenutnoj situaciji.

- Zakon o zaštiti potrošača u RS, navedene usluge definiše kao usluge od opšteg ekonomskog interesa. S tim u vezi u članu 52. pomenutog zakona propisuje se obaveza formiranja savetodavnog tela u čijem radu učestvuju i predstavnici registrovanih udruženja za zaštitu potrošača. Na taj način se ostvaruje jedno od osam osnovnih prava potrošača, a to je pravo da se čuje njihov glas - rekao je Zoran Janković, sekretar Udruženja "Reakcija".

Kako navode iz Udruženja, grad Banjaluka nema formirano savetodavno telo i ne može pribaviti njihovo mišljenje i stav o najnovijem poskupljenju komunalnih usluga.

- Svaki novi namet na budžete građana Banjaluke je štetan. Međutim, i mi treba da budemo svesni činjenice da je i kod pružaoca pomenutih usluga došlo i do povećanja troškova, povećanja cena repromaterijala, goriva i drugih faktora koji utiču na njihovo poslovanje. Mišljenja smo da povećanje cene grejanja u ovom trenutku nije i ne može biti opravdano, kada uzmemo u obzir da sezona grejanja završava za manje od mesec dana - kazao je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja