SPOMENKA (15) JE UBILA GRANATA NA OZRENU: U Doboju služen parastos najmlađem odlikovanom borcu Vojske RS (FOTO)

D. M.

20. 03. 2023. u 16:39

NAJMLAĐI odlikovani borac Vojske RS Spomenk Gostić poginuo je na današnji dan pre 30 godina na ozrensko-maglajskom ratištu, te je tim povodom služen parastos u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

СПОМЕНКА (15) ЈЕ УБИЛА ГРАНАТА НА ОЗРЕНУ: У Добоју служен парастос најмлађем одликованом борцу Војске РС (ФОТО)

Foto: Printskrin

Sveštenik Rastko Maksimović je rekao da je odata zahvalnost Gostiću i svim div-junacima stradalim u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa venac je pred spomen-bistom Spomenka Gostića u porti Spomen-hrama položio potpredsednik dobojskih Mladih socijaldemokrata Aleksa Mirčetić, koji je istakao da građani Srpske, pogotovo mladi, ne smeju da zaborave na žrtvu Gostića.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju, a kao pripadnik Vojske RS poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren.

Sahranjen je na mesnom groblju, gde počivaju njegove majka i baka, koje se, kao i Spomenkovo selo Jovići, sada nalazi u Federaciji BiH.

FILM

O Spomenku je snimljen 45-minutni dokumentarni film "Spomenko na večnoj straži" i napisana knjiga "Spomenko i Ozren", čiji je autor Mile Savić.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gde je prvo bio kurir, da bi kasnije razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko meseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gde je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a