GOLGOTU PROŠLO 1.005 REGISTROVANIH ZATVORENIKA : U Trebinju promovisan film o zločinima u splitskoj “Lori”

D.Curać

17. 03. 2023. u 10:00

Dokumentarni film “Zlo proljeće ’92”, koji svedoči o monstruoznim zločinima u splitskom logoru “Lora” nad zarobljenim pripadnicima JNA iz Crne Gore u aprilu i maju 1992. godine premijerno je prikazan u Trebinju.

ГОЛГОТУ ПРОШЛО 1.005 РЕГИСТРОВАНИХ ЗАТВОРЕНИКА : У Требињу промовисан филм о злочинима у сплитској “Лори”

KC Trebinje

Ovaj film u 100 minuta sažima sudbine logoraša nikšićko-šavničkog i barskog kraja u vojno istražnom zatvoru Lora u Splitu, a kako je naveo predsednik "Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore" Radan Nikolić "Lora" je imala status sabirnog centra.

-Mi smo napravili dokumentarac, serijal od pet epizoda koje traju po sat vremena, a nakon toga i film. Snimanje je trajalo devet meseci i nakon nekoliko decenija ćutanja nadležnih institucija film je pokrenuo pitanje odgovornih za ratne zločine. Ovaj film je od javnog interesa i pokrenut je veliki korak ka pravdi za žrtve ratnog zločina, jer je film u celini, potresno i upozoravajuće svedočenje o zločinu bez kazne, o čemu teško da će moći više da ćute Vlada i Skupština Crne Gore, a naročito ne Vrhovno i Specijalno državno tužilaštvo - rekao je Nikolić.

U filmu su svedočenja i trebinjskih logoraša koji su bili u “Lori” zajedno sa vojnicima iz Crne Gore. Među njima je i Vukan Kovač predsednik “'Udruženja logoraša regije Trebinje”. Prema njegovim rečima tragično je da je Crna Gora potpisala sporazum po kome neće krivično goniti počinioce zločina nad svojim građanima.

KC Trebinje

 

-Nažalost, hrvatsko pravosuđe je na osnovu tog dogovora izbacilo nikšićko-šavničku grupu tako da ih nema u sudskim procesima. Mi uvek nastojimo da spominjemo te nesrećne ljude, koji su na zverski način mučeni, ubijeni u zatvorskim ćelijama logora “Lora”. Nadam se da će nove vlasti u Crnoj Gori, bez obzira koje bile, ispraviti svoju grešku i tražiti pravdu za svoje građane, koji su nedužni ubijeni kao legalni pripadnici jedne armije – istakao je Kovač.

“Zadnja linija odbrane”

Nakon domkumetarnog filma “Zlo proljeće ’92” predstavljena je i spomen-knjiga “Zadnja linija odbrane” sa biografijama 320 poginulih vojnika iz Crne Gore. Ova knjiga se dopunjava sa filmom jer je tema praktično ista. U uvodnom delu predstavljen je pregled političkih dešavanja od 1990. pa do štampanja knjige i sadrži 320 biografija poginulih boraca iz Crne Gore u ratovima devedesetih, među kojima su i stradali borci u Lori i poginuli u sastavu Vojske Republike Srpske.

“Lora” je trajala od marta 1992. do 1997. godine. Ono što je urađeno sa zvaničnom presudom, koja je donesena pre četiri godine, jeste da je suđeno samo za jedan vremenski period - od aprila do avgusta 1992. godine. U logoru "Lora" su mučeni i ubijani Srbi tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a kroz njega je prošlo 1.005 registrovanih zatvorenika koji su pretrpeli stravičnu psihofizičku torturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)