LORA - 30 GODINA ZLOČIN BEZ KAZNE: Odbor za politički sistem o stradanju rezervista JNA u hrvatskom logoru

V. Kadić

27. 12. 2022. u 06:45

PREDSEDNIK skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica sazvao je sednicu za 28. decembar sa jednom tačkom dnevnog reda - donošenje odluke o kontrolnom saslušanju na temu - "Primena sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja "Lora 3", kao i formiranje radne grupe.

ЛОРА - 30 ГОДИНА ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Одбор за политички систем о страдању резервиста ЈНА у хрватском логору

Foto V. Kadić

- Lora je simbol ne samo ljudskog stradanja i pomračenosti uma, već i zapanjujućeg ćutanja institucija i nečinjenja nadležnih službi. Lora je zločin bez kazne - naveo je Koprivica u saopštenju.

- Stradali su nevini ljudi koji su prošli kroz raspeće. U vezi sa zločinom prema pripadnicima nikšićke, šavničke i barske grupe u Lori, nije se došlo do institucionalne istine punih 30 godina, nije utvrđena bilo čija odgovornost kroz krivično gonjenje, niti je ostvarena bilo kakva reparacija za žrtve.

Postavlja se pitanje, navodi on, šta je urađeno u primeni sporazuma između crnogorskog i hrvatskog tužilaštva, i ono, kako je istakao, "mora napokon doći pod lupu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu".

- Mora da se postavi pitanje odgovornosti, ali i da se dođe do svih relevantnih činjenica. Mora se saznati puna istina o postupanju državnih organa. Zataškavanje, ali i ćutanje, rehabilituju zločince - dodao je Koprivica, ocenjujući da je u ovom slučaju potrebna i saradnja sa relevantnim NVO. - Svaki ratni zločin, bez obzira na to prema kojem narodu je počinjen, mora dobiti sudski epilog, a nijednom narodu se ne sme pripisati kolektivna krivica ili odgovornost.

Udruženje boraca ratova od 1990. Crne Gore zatražilo je da vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac iniciraju sastanak sa kolegama iz Hrvatske na temu izostanka optužnice u slučaju Lore.

Predsednik udruženja Radan Nikolić poručuje da traže izmenu sporazuma crnogorskog i hrvatskog tužilaštva iz 2006. godine, po kojem je faktički omogućeno samo gonjenje crnogorskih državljana, kao i izmene ili donošenje nove strategije o istraživanju ratnih zločina, koja ne bi sadržala pregled starih pravosnažnom presudom završenih predmeta Morinj, deportacija izbeglica, Kaluđerski laz i Bukovica.

IZUZEĆE SPECIJALNOG TUŽIOCA

TRAŽIMO da glavni specijalni tužilac u predmetima istraživanja i procesuiranja ratnih zločina pokaže maksimalnu samostalnost i isključi pravdi i pravu suprotan uticaj sa strane, naročito uticaj profiterskih nevladinih organizacija, koje neosnovano kvalifikuju ratne sukobe u Hrvatskoj kao agresiju JNA na Hrvatsku. Zahtevamo i da se iz predmeta "Lora 3", zbog dugogodišnjeg nečinjenja u slučaju tog ratnog zločina i namernih propusta u slučaju "Morinj", izuzme specijalni tužilac Lidija Vukčević, saopštio je Radan Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima