DA SE PRIZNA ISTINA O STRADANJU VOJNIKA JNA: Udruženje boraca ratova devedesetih podržava kontrolno saslušanje o Logoru Lora

V.K.

30. 12. 2022. u 15:12

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. godine Crne Gore pozdravlja jednoglasnu odluku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu o održavanju kontrolnog saslušanja ”Primena sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Republike Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja “Lora 3”, a koje će se održati 16. januara.

ДА СЕ ПРИЗНА ИСТИНА О СТРАДАЊУ ВОЈНИКА ЈНА: Удружење бораца ратова деведесетих подржава контролно саслушање о Логору Лора

Foto V. Kadić

U saopštenju ističu da je tome znatno doprineo i dokumentarni film RT Nikšić “Zlo proljeće ’92” koji svedoči o surovom ratnom zločinu nad zarobljenim vojnicima JNA iz nikšićko-šavničke i barske grupe u splitskom logoru Lora i izostanku kazne za hrvatske državljane – počinioce.

- Nadamo se da će se Maja Jovanović, v. d. vrhovnog državog tužioca, Marko Kovač, ministar pravde i Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda odazvati pozivu. Ističemo da je inicijativa podnesena u sklopu projekta Udruženja “Ratni zločini nad crnogorskim državljanima – pripadnicima JNA” - navodi se u saopštenju Udruženja boraca.

Iz Udruženja podsećaju da je u inicijativi izraženo očekivanje da taj dokument VDT u međuvremenu razmotri i upozna Državno odvetništvo Republike Hrvatske, te da od Županijskog državnog odvetništva Split zatraži informaciju o rezultatima najavljenog prokretanja kriminalističkog istraživanja u slučaju “Lora 3”, od 17. 12. 2011. godine, a koje se odnosi na smrtno stradanje pripadnika nikšićko–šavničke grupe, te da VDT o tome obavesti Udruženje.

- Iz nepoznatih razloga, VDT je uskratilo Udruženje za ustavno pravo na odgovor na inicijativu, na urgenciju za odgovor od 30. 11. 2022, kao i na poziv za prisustvo okruglom stolu od 19. 12. 2022. godine. Na isti način je postupio i Zaštitnik od koga je traženo mišljenje da li se tekstom Sporazuma diskriminišu crnogorski državljani iz sastava JNA - žrtve ratnih zločina pripadnika hrvatskih oružanih snaga počinjenih na području Republike Hrvatske 1992. godine.

- I Ministarstvo pravde, koje je nadležno za kreiranje i sprovođenje politika koje se odnose na organizaciju i rad sudova i državnog tužilaštva, a od koga je traženo da se izjasni o opravdanosti navedene Inicijative, ignorisalo je dostavljena akta Udruženja - poručuju borci ratova devedesetih.

BONUS VIDEO - SELAM ALEJKUM, CRNOGORCI: Dijaspora u Podgorici - Skup podrške Milu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana