HILANDAR KAO GNEZDO SVIO: Episkop Fotije napisao pesmu o Svetom Savi

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 01. 2023. u 17:55

EPISKOP zvorničko-tuzlanski Fotije napisao je pesmu posvećenu prvom srpskom arhiepiskopu, koja nosi naziv „Sveti Sava“, koji je kroz stihove ove duhovne pesme pozvao je Srbe da se Svetom Savi mole za rod srpski i srpsku zemlju“.

ХИЛАНДАР КАО ГНЕЗДО СВИО: Епископ Фотије написао песму о Светом Сави

foto:V.Mitrić

U pesmi navodi da je Sveti Sava, naša zajednička slava, u kojoj sam Bog obitava, a iz mileševskog lika, hristolikost blista i poželio da svima duša bude obožena i čista.

- Hilandar je kao gnezdo svio, na gori Atos u kojem se sveti ptići legu, sve crne boje i svijetla lika, prava Savina slika - glasi jedna od strofa.

Episkop Fotije kroz stihove priziva da Sveti Sava Srbiju krsti i Hristom je zapečati, da bude trostruka, u tri lica, da je vera, nada i ljubav vode, do nebeske Srbije, do slobode.

- Pre osamsto godina Sveti Sava našu samostalnu Crkvu steče i postavi joj pastire Srbe, koji će Savinim stopama hoditi i mnoge svete roditi, da nas na nebesa i u večnost vode -podsetio je na značaj Svetog Save.

Episkop Fotije završava stihovima u kom poziva Srbe da Svetom Savi se mole za rod srpski i srpsku zemlju.

- Braćo Srbi, zato svi danas Svetom Savi da vapijemo, za zemlju našu i rod srpski, da nas sa nebesa čuje i Boga umoli da nas pomiluje, Kosova radi i vere svete, jer smo rod mučenički, Savino dete - završni su stihovi ove duhovne pesme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024