CELA OPŠTINA BI U INVALIDSKU PENZIJU! Sve više građana RS podnosi zahtev da zbog narušenog zdravlja prekine radni odnos

M. GRUBOR/ S. MIŠLjENOVIĆ

26. 11. 2022. u 08:30

U REPUBLICI Srpskoj je tokom 2022. godine evidentiran natprosečan broj podnetih zahteva za ocenu radne sposobnosti u vezi sa ostvarivanjem prava na invalidsku penziju, potvrđeno je za "Novosti" iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FPIO) RS.

ЦЕЛА ОПШТИНА БИ У ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ! Све више грађана РС подноси захтев да због нарушеног здравља прекине радни однос

Foto Glassrpske

Dok je prethodne godine 3.848 građana zatražilo to pravo, trend rasta nastavljen je i u tekućoj godini, tokom koje je evidentirano čak 4.230 zahteva, što je jednako broju stanovništva manje opštine u Srpskoj.

- Povećanje je uzrokovano prevashodno novim pravilnikom o ostvarivanju prava na naknadu plate za vreme privremene nesposobnosti za rad, Fonda zdravstvene zaštite, koji propisuje da se nakon svakog bolovanja pre isteka šest meseci osiguranik uputi na Komisiju za ocenu radne sposobnosti - saopšteno je iz FPIO Srpske za "Novosti".

Naši sagovornici kažu da zabrinjava povećan broj zahteva za invalidsku penziju, a glavni razlozi su uslovi na radu, i zdravstveni problemi poput malignih oboljenja.

- Iz naše prakse najčešći razlozi za podnošenje zahteva za invalidsku penziju su razna oboljenja kičme, reuma i maligna oboljenja - kaže Igor Ratković iz Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata RS.

On kaže da su uslovi za odlazak u invalidsku penziju u RS rigorozni i da konačan sud daje Komisija Fonda PIO.

- Do problema dolazi kada Komisija proceni da radnik koji je tražio da ide u invalidsku penziju nije za penziju, i dobije status - preostala sposobnost, a to znači da mora obavljati lakše poslove. Onda tu dolazi do problema sa poslodavcima kakav posao da mu se pronađe - ističe Ratković.

Ratko Trifunović, predsednik Udruženja penzionera RS, kaže da je veći broj zahteva za invalidsku penziju posledica virusa korona i činjenice da sada zahteve podnose i bivši predstavnici Vojske RS koji su kao mladići od 18 ili 20 godina otišli na ratište. Oni su, kaže, dosta narušenog zdravlja i to može biti jedan od razloga većeg broja zahteva.

Ratko Trifunović, Foto RTRS

Dragana Vrabičić, predsednica Sindikata građevinarstva i komunalnih delatnosti RS, ističe da je jedan od uslova za invalidske penzije vezan za uslove u kojima građani rade.

- Imamo mnogo povreda na radu koje ostavljaju velike posledice. Ali ne treba ni isključiti uslove u kojima naši radnici žive i rade proteklih 30 godina. Sve ovo kad se sabere, utiče na radnu sposobnost naših radnika - pojašnjava Vrabičićeva.

Prema poslednjim podacima, na platnom spisku Fonda PIO od ukupno 274.955 penzionera evidentirano je 35.248 ili 12,8 odsto korisnika na invalidsku penziju.

- To je vrlo povoljan pokazatelj o strukturi, jer je poželjno da procenat starosnih penzija u ukupnoj strukturi bude što veći, a udeo invalidskih penzija što manji - zaključili su iz Fonda PIO.

Jedno od gradilišta u Srpskoj, Foto D. Pozderović

NAJMLAĐI KORISNIK 23 GODINE

KAKO ističu iz Fonda PIO, najmlađi korisnik invalidske penzije u Republici Srpskoj ima 23 godine.

- Najmlađi korisnik prava na penziju Fonda PIO Srpske je B. S., rođen 1999. godine, sa područja Banjaluke. On je korisnik je prava na invalidsku penziju od 2020. godine - dodaju iz Fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)