GARANT MIRA I DRŽAVNOSTI: Ministarstvo unutrašnjih poslova RS juče proslavilo krsnu slavu Aranđelovdan

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 11. 2022. u 06:45

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Republike Srpske obeležilo je krsnu slavu - Sveti arhangel Mihailo.

ГАРАНТ МИРА И ДРЖАВНОСТИ: Министарство унутрашњих послова РС јуче прославило крсну славу Аранђеловдан

Parada pripadnika MUP Srpske, Foto D. Gavrić

Tim povodom otvoren je objekat Policijske akademije i Centra za obuku, koji je sagrađen za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije. Takođe održan je i parastos za 782 poginula pripadnika MUP RS u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima, a pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je potom osveštao slavski kolač i žito.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da je opravdano postojanje Centra za obuku MUP Srpske u Zalužanima kod Banjaluke, jer je odškolovano 3.000 mladih pripadnika MUP-a.

Lukač je naglasio da će MUP nastaviti da ulaže u obuku novih generacija, a tome će služiti i novi objekat koji će u Centru biti danas otvoren.

- Već smo postavili temelje za objekat Helikopterske jedinice MUP Republike Srpske. To je sve urađeno zahvaljujući vlastima Republike Srpske s ciljem bezbednosti građana - rekao je Lukač.

On je čestitao pripadnicima MUP 30 godina postojanja i krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila.

- Ovo je naših prvih 30 godina. Možemo reći da je Republika Srpska čvrsta i stabilna i da MUP brine o bezbednosti građana - naglasio je Lukač.

Predsednik Vlade RS, Radovan Višković, istakao je da je MUP garant državnosti i predani čuvar bezbednosti i imovine građana RS. MUP je, dodaje, jedna od najvažnijih institucija Srpske, koja je istovremeno i najočigledniji simbol državotvornosti i garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

- MUP i Policija RS predstavljaju jedan od najsnažnijih identiteta Republike Srpske za koju je živote dalo 782 pripadnika MUP-a. Danas ih se s poštovanjem i s ponosom sećamo - dodao je Višković.

UGOVORI SA KADETIMA

U CENTRU za obuku MUP RS u Zalužanima juče su potpisani ugovori sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu.

Obuka na Policijskoj akademiji je od 2015. intenzivirana. Broj kadeta koji su pohađali akademiju se povećavao, i za poslednjih sedam godina obuku je okončao ukupno 1.431 kadet, od kojih je 112 prošlo obuku za pripadnike SAJ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna