KINEZI GRADE DEONICU: Potpisan ugovor za saobraćajnu investiciju, važnu za povezivanje Banjaluke i Beograda

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 08. 2022. u 08:08

U BANjALUCI je potpisan ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

КИНЕЗИ ГРАДЕ ДЕОНИЦУ: Потписан уговор за саобраћајну инвестицију, важну за повезивање Бањалуке и Београда

Potpisivanje ugovora, Foto SRNA

Ugovor su potpisali u ime Vlade RS Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza, Slobodan Stanarević iz "Autoputeva RS", i generalni direktor Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo Li Peng. Vrednost radova na deonici od 33 kilometra, a koja je ključni deo auto-puta Banjaluka-Beograd, iznosiće 650 miliona bez PDV. Početak izgradnje deonice biće ozvaničen 31. avgusta.

Radovan Višković, pedsednik Vlade RS, izjavio je da je Republika Srpska veliko gradilište i da su potpisali ugovor sa najpovoljnijim izvođačem - Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo.

On je istakao da je prioritet u Prostornom planu RS nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Rači i da od evropskih finansijskih institucija nije bilo interesa za finansiranje izgradnje deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko, jer smatraju da Republika Srpska time pravi paralelni put u odnosu na Hrvatsku.

- Republika Srpska je strpljiva i sačekaćemo da vidimo kako će Evropska investiciona banka reagovati na koridor "Pet Ce" kroz RS dužine 35 kilometara od Doboja do Vukosavlja. Čekaćemo jer postoje određeni grantovi koji bi pratili takve projekte - izjavio je Višković.

Foto V. Tripić

Ukoliko u nekom razumnom roku Evropska banka za obnovu i razvoj ne pokaže da želi da prati ove projekte, Višković kaže da će RS nastaviti razgovore sa kineskim partnerima za izgradnju ovog dela auto-puta.

- Republika Srpska ima svoje strateške infrastrukturne ciljeve i planove koje će realizovati - poručio je Višković i dodao da će, nakon potpisivanja ugovora, nastaviti razgovore sa kineskim partnerima u vezi s nizom drugih projekata značajnih za Srpsku, te izgradnju fabrike za proizvodnju papira.

Milorad Dodik, srpski član PBiH, izjavio je da očekuje da ova deonica auto-puta bude izgrađena pre roka i da to pokazuje sposobnost Republike Srpske da može da pregovara i da izvodi ovako zahtevne infrastrukturne projekte.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS, izjavio je da je cilj Srpske da se što pre spoje Banjaluka i Beograd modernom saobraćajnicom kako bi privreda imala brže i sigurnije puteve i mogućnost da bude konkurentnija u odnosu na privredno okruženje.

Ćorić je istakao da RS potpisivanjem ugovora sa Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo o izgradnji deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko pokazuje svoj kapacitet i nastavlja sa prioritetnom izgradnjom modernih auto-puteva i putne mreže kroz Srpsku.

TRI PETLjE I ODMORIŠTE

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević rekao je da potpisani ugovor podrazumeva izgradnju deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra sa tri petlje i jednim odmorištem.

- Ovo je jedna od centralnih deonica na auto-putu Prijedor - Banjaluka - Beograd, koja je za Srpsku veoma značajna - naveo je Stanarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!