STIPENDIJE ZA NAJBOLJE: Ugovore sa Opštinom Istočna Ilidža potpisalo 22 uspešnih studenata i učenika

M. REGOJE

24. 08. 2022. u 05:38

OPŠTINA Istočna Ilidža potpisala je ugovore za stipendiranje 22 uspešnna studenta sa stalnim mestom boravka u ovoj lokalnoj zajednici, kao i ugovor za stipendiranje učenika generacije Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža".

СТИПЕНДИЈЕ ЗА НАЈБОЉЕ: Уговоре са Општином Источна Илиџа потписало 22 успешних студената и ученика

Stipendisti Istočne Ilidže, Foto M. Regoje

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je ova opština trajno opredeljena za pomaganje mladim ljudima i da je stipendiranje uspešnih studenata sada već tradicionalna aktivnost.

- Svake godine kroz budžet, kao pomoć onima koji studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ali i na drugim univerzitetima koji su deficitarni za potrebe tržišta radne snage na teritoriji grada Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža, naša lokalna vlast pokušava na neki način da unapredi sistem obrazovanja, kako bismo što pre došli do adekvatnih kadrova - objasnio je on.

On dodaje da je cilj ovih stipendija da studenti u Republici Srpskoj steknu što bolja znanja i da ih prenesu kroz radni odnos i tako doprinesu ne samo opštini Istočna Ilidža, nego celoj Republici Srpskoj.

Prema njegovim rečima, stipendije u iznosu od 1.000 KM biće isplaćene u jednakim mesečnim ratama do kraja godine.

Njegoš Paraš, student četvrte godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu rekao je da opštinsku stipendiju prima od početka studiranja i da tako umanjuje troškove studiranja.

Kako kaže, ovo je i dobra podrška i motiv mladim ljudima da se usavršavaju, ali i način da ostanu deo kolektiva opštine Istočna Ilidža.

- Svaki student koji dobije priliku da bude stipendista ove opštine ima veliki potencijal i dobru priliku da ostane na teritoriji ove opštine i da svoju budućnost gradi u našoj lokalnoj zajednici - naglasio je Paraš.

Hristina Učur, student Akademije umetnosti u Novom Sadu zahvalila se na ukazanoj pomoći i naglasila da to mnogo znači studentima, posebno onima koji se ne školuju u rodnom gradu.

- Studentski život je dosta skup, naročito za studente koji ne uspevaju da rade neki posao pored studiranja. Postoje olakšice kao što su studentski domovi i stipendije, ali nemaju svi tu sreću da budu obezbeđeni na taj način - rekla je Učurova.

PODRŠKA ZA DEFICITARNA ZANIMANjA

Božović je napomenuo da ovo nije jedina pomoć opštine Istočna Ilidža uspešnim studentima, te da će deset studenata deficitarnih zanimanja, bez obzira iz koje opštine dolaze, a studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dobiti jednokratne stipendije.

- Od prošle godine kroz pravilnik je definisano da opština Istočna Ilidža dodeljuje deset jednokratnih stipendija u iznosu od 500 KM. Na predlog Univrziteta u Istočnom Sarajevu naknadno će biti potpisane odluke o dodeli tih stipendija - pojasnio je Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!