PILOTI, SPAS SA NEBA: Helikopterski servis RS ove letnje sezone radi punom parom

N. Bunić

01. 08. 2022. u 13:20

HELIKOPTERSKI servis Republike Srpske ove godine, a naročito u poslednjih mesec dana potvrdio je epitet najbolje organizovanog narodnog servisa, koji je u svakom momentu spreman da pomogne ugroženima u Srpskoj, ali i u Federaciji BiH.

ПИЛОТИ, СПАС СА НЕБА: Хеликоптерски сервис РС ове летње сезоне ради пуном паром

Boban Kusturić, Foto Helikopterski servis RS

Širok je dijapazon usluga koji nudi Helikopterski servis RS, a sve one imaju jedan cilj - spasavanje ljudi ili materijalnih dobara. U najvećem broju slučajeva, dva helikoptera iz ovog servisa služe za gašenje požara, transport pacijenata i potragu za nestalima. U poslednjih mesec dana helikoteri su bili posebno aktivni - gasili su vatrene stihije u Blidinju kod Posušja, Nacionalnom parku Sutjeska kod Foče kao i u okolini Trebinja. Ove zadatke uspešno su obavili - imali su ukupno 438 letova, utrošili 66 časova i 45 minuta leta i izbacili 410 tona vode na požarištima.

- Gašenja požara iz vazduha je veoma rizična operacija, koja je vrlo zahtevna i za helikopter i za posadu, jer se radi u veoma kompleksnim okolnostima. To su tereni na velikim nadmorskim visinama, letenje u uslovima smanjene vidljivosti zbog dima, visoke temperature, male visine leta i slično. Ovakve situacije zahtevaju i od pilota i od tehnike naprezanja do krajnjih granica - kaže direktor Helikoperskog servisa Srpske Boban Kusturić.

Foto Helikopterski servis RS

Ove godine, Helikopterski servis transportovao je 40 ugroženih pacijanta do različitih medicinskih ustanova u Srpskoj i Srbiji. Od kada pružaju ove usluge od 2014. godine, helikopteri Srpske prevezli su 290 pacijenata, što zbog daljeg lečenja, što zbog hitnih intervencija.

Napominje da su uz pomoć Republičke uprave civilne zaštite RS, nabavljeni bazeni za vodu, koji se brzo montiraju pored požarišta kada je nizak vodostaj prirodnih izvora vode, reka i jezera, čime je značajno ubrzan tok gašenja požara i istovremeno povećan efekat gašenja.

TRANSPORT BEBA

HELIKOPTERSKI servis je ove godine imao dosta intervencija koje su uključivale transport bolesnih mališana. Od 2019. godine do danas, do odgovarajućih medicinskih ustanova prevezli su 14 novorođenčadi i 15 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!