KIRIJE ZATVARAJU RADNJE: Sve više poslovnog prostora i lokala zjapi prazno u Banjaluci

D. KALINIĆ

26. 07. 2022. u 06:13

TUŽNI prizori poslovnih prostora koji zjape prazni u glavnom gradu Srpske prvo zapadnu za oko svakom posetiocu krajiške lepotice, ali svakako ne promiču ni onima koji tu žive.

КИРИЈЕ ЗАТВАРАЈУ РАДЊЕ: Све више пословног простора и локала зјапи празно у Бањалуци

Sve više praznih lokala i u centru grada, Foto D. Kalinić

Visoke kirije, inflacija i mala primanja građana samo su neki od razloga zbog kojih dolazi do zatvaranja firmi.

Iz Gradske uprave Banjaluka rekli su za "Novosti" da je proces zakupa poslovnih prostora dinamičan, i da je većina poslovnih prostora u samom centru, tačnije u Gospodskoj ulici, u privatnom vlasništvu.

- Odnos ponude i potražnje, kao i sama cena zakupa utiču na zakup ili otkazivanje istog.

Takođe, neki poslodavci koji su bili u zakupu u Gospodskoj ulici, premeštaju svoje poslovanje u tržne centre - pojasnili su iz uprave Grada Banjaluka.

Dragan Milanović, direktor agencije koja se bavi prodajom nekretnina, kaže da se prodajna cena poslovnih prostora određuje na malo drugačiji način u odnosu na stanove, jer poslovni prostori koji se nalaze u istoj zgradi ne moraju biti iste vrednosti, zavisno od toga da li ima pogled na ulicu, dvorište ili parking.

- Takođe, prostor koji je razrađen, odnosno gde se obavljala neka delatnost i uspešno poslovalo, i postoje navike kupaca ili korisnika usluga da tu dolaze, skuplji je nego neki koji je bio prazan, a nalazi se na istoj lokaciji. Cene se kreću od 2.000 KM za kvadrat za neke neatraktivne prostore, pa do 10.000 KM na atraktivnim lokacijama - kaže Milanović.

Kako nam je rekao sagovornik, cene su najpaprenije u samom centru grada, i to je verovatno glavni krivac mnogobrojnih praznih poslovnih prostora.

- Osnovni razlog je što je poslednjih godina došlo do povećanja obima gradnje, a to se dešavalo uglavnom zbog velike potražnje za stanovima, a u skoro svim zgradama prizemlja su rezervisana za poslovne prostore. Tu ponudu nije pratila povećana potražnja, jer nema dovoljno privredne aktivnosti i novih firmi koje bi popunile te prostore - pojašnjava Milanović.

Vliki broj poslodavaca se preselio u tržne centre, jer tamo imaju bolje uslove za poslovanje, među kojima su prvenstveno obezbeđen parking, lakši pristup i moderniji uslovi.

Traže nove poslodavce, Foto D. Kalinić

Na naše pitanje za dalje prognoze u RS, Milanović kaže da cena uvek zavisi od ponude i potražnje.

- Ukoliko ne bude potražnje, verovatno će cene ići dole. Za atraktivne prostore se uvek nađe kupac, da li onaj koji kupuje za svoje poslovanje ili kao investiciju od koje će imati prihod kroz rentu - zaključio je Milanović.

Zoran Pavlović, poslovni savetnik i konsultant, kaže da privredna situacija, inflacija i nestašica para u budžetima građana u velikoj meri utiče na obim poslovanja, tačnije prometa u firmama.

- Bez kupaca usluga ili robe, firme moraju da prestanu sa radom jer jednostavno, najčešće iznajmljeni prostori su skupi, pogotovo na dobrim lokacijama. A tu je i povećanje plata koje je nametnula Vlada RS dodatno doprinelo da se povećaju troškovi rada. Samim tim je najracionalnije zatvoriti biznis - pojašnjava Pavlović.

Dragan Milaniović, Foto remaks.ba

PREŽIVLjAVANjE UZ MALE PROMETE

ZORAN Pavlović kaže da država ne radi ništa da bi pojeftinila robu građanima.

- Firme ne mogu preživeti sa malim prometom, jer ih troškovi "pojedu" - rekao je Pavlović i dodao da sve češće napuštanje poslovnih prostora vodi ka smanjenju broja firmi, a povećanju odlaska ljudi u inostranstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri