UVOZ GUŠI DOMAĆU PROIZVODNJU: U Republici Srpskoj i BiH izvoze jeftino mleko, a uvoze skup sir - mlekarski sektor u borbi za opstanak

N. Bunić

27. 07. 2022. u 07:40

MLEKARSKI sektor u Republici Srpskoj i celoj BiH nalazi se u velikim problemima - zbog rasta troškova, farme se gase i smanjuje se proizvodnja.

УВОЗ ГУШИ ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ: У Републици Српској и БиХ извозе јефтино млеко, а увозе скуп сир - млекарски сектор у борби за опстанак

Foto RTRS

Međutim, ono što posebno tišti stočare je činjenica da se jeftino izvezeno mleko sa stranih tržišta ponovo vraća na domaće police, i to po daleko većim cenama.

Prema podacima UiO, BiH je za prvih šest meseci ove godine uvezla oko 1,73 miliona litara mleka, u vrednosti od oko 2,9 miliona KM. U isto vreme, iz domaćih mlekara u inostranstvo je poslato 4,6 miliona litara u vrednosti od 4,7 miliona KM.

Kada se uporede ti podaci, jasno se vidi da BiH izvozi jeftino, a uvozi skupo mleko.

Takođe, prema podacima UIO, vidljivo je da se prerađeno mleko, pavlaka i sir, uglavnom uvoze.

- BiH je uvezla 43.631 kilogram zaslađenog mleka i pavlake u prvoj polovini ove godine.

Uvezeno je 855.000 kilogarma jogurta, kefira i kisele pavlake. Takođe, uvezeno je i 890.000 kilograma sira - govore podaci UIO.

S druge strane, manje su količine prerađenih mlečnih proizvoda iz BiH koje stižu na strana tržišta.

- Za prvih šest meseci izvezeno je svega 12 kilograma zaslađenog mleka i pavlake.

Izvezeno je 909.000 kilograma jogurta, a tek 68.000 kilograma sira - podaci su UIO.

Podaci da BiH uvozi manje, a izvozi više mleka su varka, ističe predsednik Udruženja mlekara Srpske Vladimir Usorac.

- Mi izvozimo vrlo jeftino mleko, a uvozimo skupo mleko i mlečne proizvode. Ne može se to porediti, jer iako izvozimo više, daleko manje zarađujemo nego uvoznici. Uvoz guši domaću proizvodnju. Otkupna cena litra mleka koju prodaju farmeri je od 75 do 80 feninga, što je veoma jeftino - kaže Usorac.

On dodaje da se mlekarski sektor bori za opstanak.

- Opustošena sela, nedostatak radne snage, ali i neisplativost zbog porasta svih troškova razlozi su zbog kojih je mlekarski sektor u teškom položaju. Ove godine proizveli smo daleko manje mleka nego lane. Broj farmera drastično pada, a do Nove godine preti opasnost da padne i 30 odsto - kaže Usorac.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković kaže da domaći mlekari više proizvode, a daleko manje prerađuju mlečne proizvode.

- BiH izvozi sirovo mleko, a uvozi gotove mlečne proizvode, kao što su sir, pavlaka, kajmak, sirni namazi. To govori da mi u stvari uvozimo proizvode koji se prave od našeg mleka u inostranstvu, i koje na kraju plaćamo po daleko većoj ceni, što je apsurdno.

Foto RTRS

Profit od jeftinog mleka ubiraju izvoznici i uvoznici. Naši prerađivački kapaciteti su manje uposleni, što je šteta - navodi Marinković.

On navodi da je otežan izvoz sira i pavlake zbog pooštrenih propisa i mera u EU, što izvoznici u BiH vešto koriste.

- S druge strane, mi smo potpuno otvoreni za njihove proizvode, i oni ovde uvoze skoro bez ikakvih ograničenja. Sada možemo slobodno reći da je celokupna poljoprivreda u BiH na rubu egzistencije, prvenstveno zahvaljujući prekomernom uvozu. Ukoliko ne počnu da štite domaću proizvodnju, ovaj sektor je pred gašenjem - upozorava Marinković.

Stojan Marinković, Foto SRNA

ZARADA FARMERA POTPUNO ISTOPLjENA

CENE mleka u marketima su skočile u proseku za pola marke.

- Od te pola marke, samo 10 feninga se vrati farmerima, što nije ni blizu dovoljno da se pokriju troškovi koji su u ovo doba inflacije, daleko veći. Ostatak ubiru trgovački lanci i otkupljivači. Zarada od rada farmera je potpuno istopljena i preliva se u zarade otkupljivača i trgovaca - kaže Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave