GASNE UCENE FEDERACIJE Plavi energent u Istočnom Sarajevu skuplji nego u ostalim delovima Srpske

M. REGOJE

15. 06. 2022. u 07:15

GAS je u Istočnom Sarajevu skuplji nego u ostalim gradovima Republike Srpske. Samo ove godine građanima su tri puta na uplatnicama stizala poskupljenja, a razlog su zabrane protoka koje je Federacija BiH uvela za Istočno Sarajevo. Ove rampe za distribuciju gasa iz FBiH diriguju i količine i cene plavog energenta.

ГАСНЕ УЦЕНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ Плави енергент у Источном Сарајеву скупљи него у осталим деловима Српске

"Sarajevo gasu" veruju da će biti kupac "Gas Res", Foto Privatna arhiva

Trenutno gas u BiH ulazi na Šepku, odakle se snabdevaju svi potrošači u BiH. Iako preduzeće "Gas-Res" snabdeva gasom područje Republike Srpske, ne može da snabdeva "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo. Razlog leži u činjenici da transportni i distributivni gasovodi do distributivnog sistema ove kompanije prolaze kroz Federaciju BiH i "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo je prinuđeno da prirodni gas kupuje od firmi iz Federacije BiH.

- "Sarajevo gas" će sigurno kupovati gas od "Gas-Res". Naravno, ponašaćemo se tržišno i mislim da nije problem ni da kupujemo od "BH-Gas" ili "Energoinvesta" ako budemo imali dobru cenu - ističe Nedeljko Elek, direktor preduzeća "Sarajevo gas".

- Sada je nekim čudnim uredbama Vlade Federacije koje nisu zakonite ni u skladu sa tržišnim poslovanjem zabranjen protok "Gas-Res"- kroz gasovod "Energoinvesta", a kroz naš gasovod teče normalno i jedan i drugi gas. Mislim da ćemo partnerski brzo rešiti taj odnos i "Sarajevo gas" će biti kupac "Gas-Res".

Elek i Košarac Foto Privatna arhiva

Nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Stašom Košarcem poručeno je da će nosilac posla na gasifikaciji Istočnog Sarajeva biti ovo ministarstvo.

- Važno je da i FBiH prestane sa praksom da osporava takve projekte i interese Republike Srpske i verujem da sa primerima loših praksi, kada je to Federacija radila, treba prestati i da treba da budemo motivisani da imamo adekvatne politike kada je u pitanju gasifikacija i sa aspekta zaštite životne sredine i obezbeđenja energenata za stanovništvo kako Srpske, tako i FBiH - napomenuo je ministar Košarac.

Foto: B. Marčeta

On smatra da u ovom slučaju političkih predrasuda ne bi trebalo biti.

- Žao mi je što je zastoj u FBiH evidentan, ali verujem da će i Vlada Federacije sustići RS u tome kako bismo mogli određene aktivnosti realizovati - dodao je Košarac.

DO JAHORINE I PALA OVE GODINE

POČINjU radovi na razvoju gasne mreže u Istočnom Sarajevu, a prvi korak je gasifikacija Jahorine i Pala. Sa sigurnošću možemo reći da će biti dovoljno gasa, a i da ćemo imati jednu od najboljih cena u Evropi - rekao je Elek.

On je dodao da će dolazak gasovoda do Jahorine i Pala biti završen u ovoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)