VIŠE ĐAKA PRVAKA: Na području Istočnog Sarajeva u prvi razred ove godine prijavljeno 590 učenika

M. REGOJE

19. 05. 2022. u 06:47

NA području Istočnog Sarajeva u prvi razred osnovne škole u sledećoj školskoj godini upisano je 590 učenika, što je oko 50 učenika više nego u istom periodu lani, dok je u srednje škole planiran upis 628 učenika.

ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА: На подручју Источног Сарајева у први разред ове године пријављено 590 ученика

Foto: M. Regoje

Samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Istočnog Sarajeva, Aleksandra Berjan izjavila je da je u školama koje pripadaju opštini Pale upisano ukupno 177 prvačića, dok u sokolačku osnovnu školu ove godine kreće 96 prvaka. Ona je istakla da su u OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu do sada upisana 173 đaka prvog razreda, dok se na području Istočne Ilidže u tri OŠ do sada prijavilo 135 učenika.

U OŠ "Sveti Sava" u Trnovu, kako je navela, u prvi razred upisano je devet učenika, od kojih pet u centralnoj školi i četiri u područnom odeljenju u Kijevu. Ona je napomenula da u nekim školama testiranje učenika još traje, a upis će biti vršen sve do kraja avgusta.

Dok je broj prvačića veći, broj srednjoškolaca na području Istočnog Sarajeva je nešto manji nego lani, te je u prvi razred u četiri srednje škole planiran upis 628 učenika. Od toga bi u dve škole u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži u prvi razred srednje škole trebalo da krene 340 učenika, u Palama 168, a SŠC "Vasilije Ostroški" u Sokocu bi trebalo da primi 120 učenika.

- U opšti smer gimnazije u Sokocu planiran je prijem 24 učenika u centralnoj školi, kao i 24 đaka u područnoj školi u Han Pijesku, dok je na računarsko-informatičkom smeru u ovoj školi planiran upis 24 učenika, koliko i na smerovima šumarskog i ekonomskog tehničara - izjavila je Berjanova.

SVE VIŠE DECE KOD LOGOPEDA

DOSADAŠNjA testiranja učenika u Istočnom Sarajevu pokazala su da sve više dece koja kreću u prvi razred treba da pohađa govorne vežbe kod logopeda.

- Prilikom testiranja dece primećeno je da sve veći broj treba da poseti logopeda, a povećana je i potreba za asistentima za nastavu - zaključila je Berjanova.

U paljanskoj Gimnaziji, na opštem smeru, planirano je formiranje jednog odeljenja prvog razreda od 24 učenika, a isti broj dece bi trebako da pohađa i društveno-jezički i računarsko-informatički smer, kao i smerove kulinarskog, arhitektonskog i turističkog tehničara.

Kad je reč o trogodišnjim zanimanjima u srednjim školama u Istočnom Sarajevu na smerovima za konobara i kuvara, auto-električara i električara-elektroinstalatera planiran je upis po 12 učenika u ovoj školskoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!