SLOVENCIMA NA IME ODŠTETE 90 MILIONA: Afera "Vijadukt" oko izgradnje dve hidroelektrane na Vrbasu drma Republiku Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 05. 2022. u 07:13

REPUBLIKA Srpska mora da plati slovenačkoj firmi "Vijadukt" 90 miliona KM, na osnovu presude arbitražnog suda u Vašingtonu zbog izgubljenog spora oko dodele dve koncesije za izgradnju hidroelektrane na Vrbasu. Do pokretanja spora došlo je nakon što je firma "HES Vrbas", čiji je vlasnik "Vijadukt", a koja je trebalo da gradi dve HE na Vrbasu, u oktobru 2015. uputila Vladi odštetni zahtev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora.

СЛОВЕНЦИМА НА ИМЕ ОДШТЕТЕ 90 МИЛИОНА: Афера Вијадукт око изградње две хидроелектране на Врбасу дрма Републику Српску

Reka Vrbas / Foto Grad Banjaluka

Kako se nisu dogovorili pre sedam godina, "Vijadukt" je pokrenuo zahtev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Povodom odluke suda u Vašingtonu, u Banjaluci je održana sednica Vlade, na kojoj je odlučeno da se zaduže sve nadležne institucije i advokatski tim i da iskoriste sve pravne mehanizme, s ciljem davanja adekvatnog odgovora na presudu u predmetu "Vijadukt" i zaštite interesa Srpske.

Petar Đokić, ministar energetike, smatra da u arbitražnom postupku koji se u Vašingotnu vodio između RS i "Vijadukta" ima politike i da je arbitražna odluka duboko politički motisana.

- Pitanje te arbitraže je veoma složeno i vuče korene iz 2004, kada je dodeljena koncesija za izgradnju dve HE na Vrbasu kompaniji koja je menjala vlasničku strukturu i kasnije ušla u "Vijadukt". Vlada je 2014. dodelila koncesiju za izgradnju elektrane "Bočac dva" firmi HE "Vrbas" i tada počinju problemi sa "Vijaduktom" - pojasnio je Đokić.

Inače, Ugovor o dodeli koncesije vredan 165 miliona evra Vlada RS je sa "HES Vrbas" potpisala 2004, a njime je bila planirana izgradnja HE "Krupa" i HE "Banjaluka-Niska". Međutim, godinu kasnije, oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv tog projekta, a s obzirom na to da se projekat 10 godina nije realizovao, ugovor je raskinut 2015.

Goran Selak, predsednik SPS, kaže da javnost očekuje konkretne informacije i konkretne poteze u vezi s aferom "Vijadukt", ali i odgovor na pitanje zbog čega i zbog koga su u Vladi ćutali mesec dana o presudi.

NISU UVAŽENI ARGUMENTI SRPSKE

MINISTAR Petar Đokić rekao je da skoro ništa od argumenata Srpske u arbitražnom postupku nije uvaženo, dok su s druge strane uvaženi svi argumenti. On je podsetio da je "Vijadukt" samoinicijativno raskinuo ugovor sa Vladom i da je za to tražio veliki novac, bez dokaza prema Vladi ili nezavisnoj revizorskoj kući da su i jednu marku negde uplatili.

- Ovo je prvi put da se tako okončao neki arbitražni spor i sada Vlada mora sa puno pažnje da razmotri to pitanje - naveo je Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)