MILIONI KM U BOLNICE: Zdravstveni sektor Republike Srpske jedno veliko gradilište

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 05. 2022. u 07:13

U ZDRAVSTVENOM sektoru Srpske u toku su radovi na izgradnji novih bolnica, rekonstrukcije, nadogradnje i opremanja postojećih objekata.

МИЛИОНИ КМ У БОЛНИЦЕ: Здравствени сектор Републике Српске једно велико градилиште

Izgradnja bolnice u Doboju / Foto RTRS

Vrednost ulaganja je više stotina miliona maraka. Kada se završi ciklus ulaganja, Srpska će, pored Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Banjaluci i bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, imati nove moderne bolnice i u Doboju i Trebinju, kao i modernizovane ustanove u Zvorniku, Foči, Prijedoru i Gradiški.

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, kaže da kada prave projekte vezane za bolnice gledaju na tri ključne stvari, a to su kadar, prostor, oprema.

- Ono što bolnice mogu jeste da izvedu jednu ili dve discipline za koje smatraju da imaju kadra i da se profilišu u tom delu. Konkretno za Trebinje imamo želju da to bude regionalni model bolnice koji će privući i pacijente iz Dubrovnika i Herceg Novog koji nemaju adekvatne bolnice i gde bi onaj ko dolazi na odmor mogao da dobije i određenu zdravstvenu uslugu - pojašnjava Šeranić.

Dalje kaže da nije samo stvar zidova, prostora i oprema.

- Cilj je da završimo bolnice Doboj, Zvornik i Foču, a da krenemo sa Trebinjem, Prijedorom i Gradiškom. Na taj način kompletiraćemo Republiku Srpsku u sledećem četvorogodišnjem ciklusu, a UKC RS ima poseban put razvoja. Gledaćemo da završimo prebacivanje psihijatrijske klinike, napravimo institut za onkologiju, završimo kardiohirurgiju, i da to bude na najvišem mogućem nivou, a da sve ostale bolnice koordinisano koriste taj centar. To je mreža koju gradimo - ističe Šeranić.

Očekuje da će se u ovoj godini krenuti sa kardiohirurgijom na UKC RS, onda sledi onkologija, a narednih godina i psihijatrija.

CENTAR

U Doboju je u toku izgradnja novog objekta bolnice čija je vrednost 103 miliona maraka. Mladen Gajić, direktor JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju kaže da je ova bolnica regionalni centar i jedina je ustanova ovog tipa u kojoj se leči više od 200.000 stanovnika te regije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije