DODIK TRAŽI OSTAVKU DŽAFEROVIĆA: Napeto u Predsedništvu BiH (VIDEO)

S. M.

17. 05. 2022. u 12:32

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je da predsedavajući Predsedništva Šefik Džaferović podnese ostavku zbog unilateralnih istupa na međunarodnim skupovima.

ДОДИК ТРАЖИ ОСТАВКУ ЏАФЕРОВИЋА: Напето у Председништву БиХ (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/RTRS vijesti

 On je istakao da je Džaferović takvim delovanjem prekršio Poslovnik o radu Predsedništva i Ustav BiH.

- Poslovnik o radu kaže da predsedavajući predstavlja Predsedništvo i usaglašene stavove, a ne sebe ili politiku koju zagovara, a Džaferović odlazi na međunarodne skupove i tamo zastupa svoje privatne stavove - rekao je Dodik nakon sednice Predsedništva BiH, i najavio da će, ukoliko Džaferović ne podnese ostavku do sledeće sednice Predsedništva, pokrenuti kao tačku dnevnog reda njegovu smenu.

Ovakav Dodikov zahtev usledio je nakon Džaferovićevog nastupa pred Savetom bezbednostu UN, gde je otišao bez saglasnosti svih u Predsedništvu. Tamo je upro prst u Republiku Srpsku, pridružujući će opštoj hajci protiv Banjaluke koju pojedine zapadne sile pokušavaju da prikažu kao remetilački faktor u regionu.

Deo ovog plana je i rezolucija koju priprema Berlin, a kojom se od Srbije traži da okrene leđa Republici Srpskoj i "separatističkoj politici Milorada Dodika".

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da ne postoje nikakve separatističke snage u BiH, kako to Berlin pokušava da predstavi u Rezoluciji, već postoje samo snage koje brane dejtonski položaj i suverenitet RS:

- Nažalost, postoji i velika laž, oni koji ugrožavaju Dejtonski sporazum za takvo delovanje pokušavaju da okrive RS, a koja vodi isključivo odbrambenu politiku.

Stevandić kaže da, pošto je premisa Berlina potpuno pogrešna, sve posle ne može biti dobro:

- Zapad sada koristi sve što može za pritisak na Srbiju i nije važno ako je u pitanju lažna slika politike koju vodi Republika Srpska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći