ŠAROVIĆ NE SME DODIKU NA CRTU? Predizborna groznica trese Srpsku, pojedine partije izašle sa kandidatima

S. MIŠLJENOVIĆ

17. 05. 2022. u 08:36

PARTIJA demokratskog progresa (PDP) zvanično je potvrdila da je Jelena Trivić kandidat za funkciju predsednika Republike Srpske.

ШАРОВИЋ НЕ СМЕ ДОДИКУ НА ЦРТУ? Предизборна грозница тресе Српску, поједине партије изашле са кандидатима

Foto: Novosti

Time je popunjeno jedno mesto od dva najjača na predstojećim opštim izborima iz opozicije RS. Drugog kandidata trebalo bi da da SDS, i to za funkciju srpskog člana Predsedništva BiH. Kako "Novosti" saznaju od izvora iz SDS, u toj stranci najveće šanse imaju Mirko Šarović, lider SDS, i Milan Miličević, predsednik Glavnog odbora SDS.

- Šarović bi odmah prihvatio kandidaturu za srpskog člana PBiH, ali je problem što će mu protivkandidat verovatno biti Milorad Dodik. I tu nastaje problem, jer je Šarović svestan da ne može pobediti Dodika na izborima. Tu postoji i opravdan strah Šarovića da bi ga poraz od Dodika na izborima mogao koštati i funkcije predsednika SDS. U SDS već postoji struja koja je spremna da zatraži njegovu smenu ukoliko izađe na izbore i izgubi - kaže izvor "Novosti".

Izvori iz SDS ističu da se Šarović i pojedinci oko njega nadaju kako bi CIK BiH mogao zabraniti učešće Dodiku na izborima i tako "pomoći" Šaroviću da izađe na izbore i odnese pobedu. Miladin Stanić, član GO SDS, kaže da će ta stranka najkasnije do 10. juna izaći sa imenom kandidata za jednu od dve najjače funkcije na izborima.

- Videćemo da li ćemo ići sa dva kandidata ili jednim. Sad je na organima stranke da donesu odluku. Vrlo je realno i da predsednik SDS bude kandidat, ali i svi članovi GO imaju tu šansu - kaže Stanić.

Foto: "Novosti"

Sednica Glavnog odbora SDS

On ističe da je PDP izašao zvanično sa kandidaturom Jelene Trivić za predsednika i to je njima bilo potrebno kako bi rešili određene unutrašnje stvari.

- Mislim da je Trivićeva dobar kandidat. Drugog kandidata će dati SDS. U opciji imamo nekoliko dobrih kandidata - poručio je Stanić.

Drago Vuković, politički analitičar, smatra da postoje problemi u opozicionoj koaliciji, jer ima nekoliko struja koje predlažu kandidate.

SNSD JOŠ NIJE OBJAVIO IMENA

INAČE, do sada je poznato da će kandidati na izborima ispred opozicionog bloka biti Jelena Trivić, ali i Nenad Nešić, lider DNS za srpskog člana Predsedništva, i Radislav Jovičić za predsednika RS. SNSD još uvek nije izašao zvanično sa imenima, ali nezvanično, pored Milorada Dodika, koji bi trebalo da bude kandidat za srpskog člana PBiH, Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija i Vlado Đajić imaju najviše šanse za kandidaturu za predsednika RS.

- Problem u odnosima SDS i PDP postoji i stavlja se pod tepih. U SDS je najveća enigma da li će kandidat biti Mirko Šarović ili Miličević. To je razlog što SDS još uvek nije izašao sa imenom kandidata. Prema mojim informacijama, Miličević ima veće šanse u stranci da bude kandidat - kaže Vuković.

On ističe da bi Mirko Šarović, kao predsednik SDS, trebalo po nekoj političkoj matrici da ide na izbore kao kandidat opozicije jer je lider najjače opozicione stranke.

- Problem SDS postoji već godinama, još od mandata Mladena Bosića. koji je uveo praksu da se predsednik SDS ne kandiduje na predsedničkim izborima - ističe Vuković i dodaje da opozicija sada deluje razjedinjeno i da, ukoliko tako ostane, neće dobro proći na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BAJAGINA SUPRUGA: Sve pesme posvetio njoj - u braku 40 godina