PORODICE SRPSKIH ŽRTAVA OČEKUJU DRAKONSKU KAZNU: U Sudu BiH završeno suđenje Sakibu Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 04. 2022. u 08:12

APELACIONO veće Suda BiH će 28. aprila objaviti drugostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora, jer nije sprečio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine. Suđenje Mahmuljinu u drugostepenom postupku je okončano.

ПОРОДИЦЕ СРПСКИХ ЖРТАВА ОЧЕКУЈУ ДРАКОНСКУ КАЗНУ: У Суду БиХ завршено суђење Сакибу Махмуљину, команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ

Sakib Mahmuljin / Foto RTRS

U završnim rečima nakon iskaza svedoka, tužilac Mladen Vukojičić je predložio Apelacionom veću da Mahmuljina proglasi krivim i odredi mu kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika VRS i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Mahmuljinovi branioci, advokati Nermin Mulalić i Vasvija Vidović, nakon iznošenja završnih reči su predložili Veću da optuženog oslobode po svim tačkama optužnice, navodeći da Tužilaštvo nije sprovelo dokaze kojima bi sa apsolutnom sigurnošću dokazalo krivicu njihovog klijenta.

Predstavnici porodica ubijenih civila i vojnika Srpske koji su ubijeni u zoni odgovornosti Mahmuljina na najmonstruozniji način odsecanjem glava očekuju da dobije znatno veću kaznu nego u prvostepenom postuku kad je osuđen na 10 godina robije.

Veljko Lazić, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih civila kaže da samo kazna veća od 10 godina robije za Mahmuljina može koliko-toliko zadovoljiti porodice žrtava.

- Svaka presuda manja od prvostepene bila bi uvreda za srpske žrtve. O oslobađanju Mahmuljina neću ni da govorim i kakva bi to tek bila užasna poruka porodicama žrtava. Ljudi su sahranjivali svoje najmilije bez glave i delova tela. Toliko su bili brutalni zločini - kaže Lazić.

On ističe i da se više od dve decenije traga za 350 tela srpskih vojnika i civila ubijenih u zoni odgovornosti Mahmuljina.

- Da je Mahmuljin imalo pokazao kajanje, rekao bi gde se nalaze masovne grobnice ubijenih srpskih civila i vojnika. Ali, očigledno, Mahmuljin ne želi to da otkrije - ističe Lazić.

Sud BiH je 22. januara 2021. prvostepenom presudom osudio Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima. Ipak, nakon žalbe Apelaciono veće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. novembra prošle godine na kojem su izneti predlozi Tužilaštva i odbrane.

IZJAVIO DA NIJE ODGOVORAN

OBRAĆAJUĆI se članovima Sudskog veća, Mahmuljin je rekao da saoseća sa oštećenima, dodajući da nije imao nikakvu informaciju na osnovu koje bi mogao učiniti nešto više od onoga što je učinio.

- Nikakvog razloga nema da budem proglašen krivim za ono što su uradila lica koja mene nisu smatrala nadređenim - rekao je Mahmuljin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati