BILEĆI OPET PRETI BANKROT: U maloj hercegovačkoj opštini u toku ove sedmice očekuju novu blokadu računa

D. CURAĆ

22. 02. 2022. u 07:13

BLOKADA računa Opštini Bileća postala je uobičajena vest pošto je aktuelno rukovodstvo te lokalne zajednice primorano da od početka svog mandata vraća nasleđene dugove od preko 20 miliona maraka.

БИЛЕЋИ ОПЕТ ПРЕТИ БАНКРОТ: У малој херцеговачкој општини у току ове седмице очекују нову блокаду рачуна

Zgrada opštine Bileća ( Veselin Vujović u uglu), Foto D. Curać

U ovoj opštini u toku ove sedmice očekuju i novo blokadu računa i to po tužbi "Hercegovina puteva", kojima nije isplaćeno 433.000 maraka, iako je za radove po toj tužbi novac bio obezbeđen i na računu opštine, ali je upotrebljen u druge svrhe.

- Projekat rekonstrukcije ulica u Bileći 2019. godine finansirala je Vlada Republike Srpske, ali zbog ograničenih rokova novac za te namene prebačan je na račun Opštine Bileća. Reč je o namenskim sredstvima. Opština je bila u obavezi da ta sredstva plati dobavljaču nakon izvršenih radova, međutim ta sredstva su otišla u druge svrhe, tačnije podeljene plate svim budžetskim korisnicima i sada po sudskoj presudi moramo isplatiti više od 590.000 KM - istakao je Miljan Miličević, načelnik Odeljenja za finansije opštine Bileća.

Samo prošle godine Opština Bileća vratila je 2,5 miliona maraka po ranijim obavezama, od čega je milion i po dug prema Poreskoj upravi, a svakodnevno pristižu nove presude.

Situacija je izuzetno teška i ispaštaju svi oni koji su na budžetu, kažu u toj opštini, a ako se nastavi ovako Bileći sledi bankrot.

- Ako ne pomogne Vlada i cela država, opštine Bileća će da bankrotira. U pitanju je likvidnost same opštine, ne možemo da delimo plate, redovne isplate budžetskim korisnicima. Rashodi su zbog toga veliki, isplatili smo poslednju platu radnicima opštine za oktobar, a ostalima za septembar - istakao je načelnik Opštine Bileća, Veselin Vujović.

DUG I ZA DRUGE RADOVE

SLIČNA situacija bila je i prilikom rekonstrukcije grejanja srednjoškolskog centra u Bileći za koje je Ministarstvo finansija RS takođe obezbedilo novac, prebacilo na račun Opštine, a prethodno rukovodstvo delimično isplatilo izvođaču radova, koji je takođe putem sudske tužbe naplatio dug od blizu 60.000 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)