NAJVEĆI POKOLJ U JEDNOM DANU: Obeleženo osam decenija od zločina Ustaša nad 2.300 Srba u Drakuliću

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 02. 2022. u 07:30

KOD Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni su venci i cveće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete, koje su ustaše pre 80 godina zverski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

НАЈВЕЋИ ПОКОЉ У ЈЕДНОМ ДАНУ: Обележено осам деценија од злочина Усташа над 2.300 Срба у Дракулићу

Foto SRNA

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da se priprema dokumetarno-igrani film o ovom ustaškom zločinu nad Srbima, koji je počinjen bez ijednog ispaljenog metka.

- Moram da vas obavestima da je u toku razrada i priprema jednog dokumentarno-igranog filma koji bi trebalo da prikaže stravičnost ovih događaja i da to prenese mladim generacijama. Smatramo da je to najbolji mogući način - rekao je Dodik u Drakuliću.

On je dodao da će to raditi profesionalci, da ima različitih interesa. Dodik je izrazio žaljenje što zločinci nisu odgovarali, što je komunistički sistem, smatrajući da treba da pomiri narode i nacije na prostoru bivše Jugoslavije, bio spreman da se odmakne od takvih zločina i da se to ne procesuira.

Foto SRNA

On je podsetio da je u pitanju strašan zločin na početku Drugog svetskog rata, što ima još strašniju dimenziju jer potvrđuje da je to bilo smišljeno, da je to ustaški plan koji je podrazumevao jednu trećinu pobiti, jednu raseliti, a jednu prevesti u drugu veru, što su predano radili od samog početka.

On kaže da je činjenica da su to počinili ljudi koji su tada živeli u susedstvu ili zajedno sa Srbima, i da to još značajnije ukazuje na tragičnost tog događaja. Istakao je da nije dovoljno samo se sećati, već da je veoma važno da mlađe generacije spoznaju način i okolnosti u kojima se sve to desilo, a smatra da se poslednjih godina upravo na tome radi.

Sekire, noževi...

POD komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe-sekirama, noževima i krampovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)