MAPA LOGORA ZA SRBE U BiH OTKRIVA ISTINU Kojić: "Svaki logor Srba imaće opis šta se tu dešavalo, samo u Sarajevu bilo ih je 122"

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 01. 2022. u 12:59

JEDAN od najvažnijih projekata Centra i Republike Srpske ove godine, a na kojem trenutno radimo, jeste mapiranje logora i mesta zatočenja srpskog naroda u ratu u BiH.

МАПА ЛОГОРА ЗА СРБЕ У БиХ ОТКРИВА ИСТИНУ Којић: Сваки логор Срба имаће опис шта се ту дешавало, само у Сарајеву било их је 122

Foto Novosti

Imamo veliku količinu podataka, pune baze autentičnih izjava i svedočenja logoraša koje ćemo prezentovati javnosti ove godine, da se vidi gde su Srbi bili zatočeni u kazamatima smrti u proteklom ratu i šta su prolazili, kaže, u intervjuu za "Novosti", Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

- Pravimo i interaktivnu mapu. Svaki logor i mesto zatočenja Srba imaće opis šta se tu dešavalo uz autentičnu dokumentaciju. Do kraja godine biće završen ovaj projekat - poručuje Kojić.

- Centar uveliko sprema i Atlas stradanja srpskog naroda u BiH, a pored toga radi se i na evidentiranju svih ranjenih vojnika Vojske RS i civila. Centar sprema i devet publikacija za ovu godinu.

Zna li se tačan broj logora i mesta zatočenja Srba?

- Samo u Sarajevu je bilo 122 logora i mesta zatočenja. To je utvrdila međunarodna komisija. Pored Sarajeva, i Posavina je 1992. godine imala formirane logore za Srbe po ugledu na nacističke logore i NDH. Nažalost, skoro pa svaki deo Federacije BiH koji je bio pod kotrolom tzv. Armije BiH ili HVO imao je logor za Srbe ili mesto zatočenja.

Može li se objavom ovakvih podataka pokazati Sarajevu da su i Srbi bili žrtve u ratu u BiH, a ne samo Bošnjaci?

- Bošnjaci žele da očuvaju nametnuti stereotip iz perioda rata da su Srbi isključivi zločinci a Bošnjaci jedine žrtve. Nažalost, taj sarajevski narativ se kroz određene procese koji su se vodili, i danas vode protiv visokopozicioniranih pripadnika VRS i političkih funkcionera, pokušava održati. Srpski narod i institucije RS ne smeju dozvoliti da nakaradne presude Haškog tribunala ili domaćeg pravosuđa budu osnov za očuvanje narativa Sarajeva. Borba činjenicama i dokazima je jedina legitimna i siguran sam da će Srpska u toj borbi na kraju pobediti i poništiti lažni narativ koji Bošnjaci nameću o ratu devedesetih godina.

Koliko god puta Srpska poručila da nije genocidna tvorevina Sarajevo glasnije plasira svoju istinu?

- Srbi su bili veliki stradalnici u prošlom veku. Činjenica je da je odbrana srpskog naroda u ratu devedesetih bila sprečavanje novih genocida, a koje smo proživeli u Jasenovcu i na drugim stratištima. Svima u BiH je potrebna činjenična istina na osnovu koje možemo krenuti u svetliju budućnost. Sada smo taoci laži bošnjačke propagande koja minimizira srpske žrtve. Svi narodi su stradali u ratu u BiH. Ali, bez uvažavanja i srpskih majki koje su izgubile troje i više dece ili logoraša koji je proveo 1.000 dana u kazamatu, Bošnjaci ne mogu gledati perspektivnije u budućnost.

Foto Novosti

Ima li Srpska snage da sačuva svoj identitet?

- Ima i mora ga sačuvati, jer ako ne očuvamo identitet ne možemo očuvati ni RS i nećemo imati unutrašnju snagu da sprečimo svako naredno ugrožavanje srpskog naroda i sprečimo nove zločine nad narodom.

Da li je srpski narod konačno probudio kulturu sećanja?

- Jeste. Kultura sećanja na žrtve i sve što smo prošli na ovom prostoru je upravo značajna za nadolazeće generacije kojima ostavljamo zavet da čuvaju Republiku Srpsku.

IMA LI PRAVDE PRED PRAVOSUĐEM

KOLIKO god institucije RS i Centar na čijem ste vi čelu tražili pravdu za srpske žrtve, to se ne dešava pred pravosuđem. Očiti primeri su procesi protiv Atifa Dudakovića i Sakiba Mahmuljina.

- Nažalost, već dve godine proces protiv Dudakovića stoji u mestu. Iz Suda BiH poručuju da je razlog korona, ali drugi procesi idu redovno, kod njih nema korone. Upravo sud na ovaj način stvara alibi kako bi Dudaković na kraju prvostepenog procesa bio oslobođen.

Nestaju pojedini svedoci. Preko predmeta Mahmuljinu sud pokušava osloboditi ne samo njega nego celo političko ratno rukovodstvo SDA. Svet mora da zna da je radikalni islam postojao devedesetih godina u BiH i da značajan broj radikalnih islamista i danas participira u BiH i predstavlja realnu bezbednosnu pretnju ne samo Srbima već i čitavom Zapadnom Balkanu.

ŠEST MILIONA STRANICA

U OKVIRU naše arhive imamo oko šest miliona stranica arhivske dokumentacije koja se odnosi na devedesete godine. Svi zaposleni u Centru ulažu ogromne napore kako bi se ostavili trajni istorijski dokumenti o stradanju Srba koje niko neće moći da pobije, jer su zasnovani na autentičnim izjavama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili