POČAST ŽRTVAMA "EL MUDŽAHEDINA": Liturgija i parastos nastradalim vojnicima i civilima u Vozući kod Zavidovića

N. Đ.- Lj. Đ.

19. 07. 2021. u 06:08

VLADIKA Hrizostom služio je u Manastiru Sveta Trojica u Vozući kod Zavidovića (FBiH) svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje oko 120 sveštenika iz Mitropolije dabrobosanske i prisustvo velikog broja stanovnika iz ovog predratnog etničkog srpskog prostora.

ПОЧАСТ ЖРТВАМА ЕЛ МУЏАХЕДИНА: Литургија и парастос настрадалим војницима и цивилима у Возући код Завидовића

Foto Mitropolija dabrobosanska

Služen je parastos za stradale u Drugom svetskom ratu, među kojima su i sveštenomučenici dabrobosanski postradali od ustaša 1941-1945. godine. Parastos je služen i za 459 poginulih i nestalih boraca VRS i civila stradalih u septembru 1995. godine prilikom pada Vozuće u ruke Armije BiH.

- Poslednje masovno stradanje Srba iz Vozuće bilo je nakon ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta UN mirovnih snaga. Posledice te ofanzive su spaljenih 30 srpskih sela, proterivanje 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, a od 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, za više od stotinu sudbina je još nepoznata - rekao je Zoran Blagojević, predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!