ZUBARI POVEĆALI CENE ZA 20 ODSTO: Zbog sve većih troškova u uslovima pandemije, poskupljuju usluge stomatologa Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 01. 2022. u 08:12

VEĆ godinama stomatolozi u Republici Srpskoj pružaju usluge pacijentima po istim cenama, iako su materijali i oprema stalno poskupljivali.

ЗУБАРИ ПОВЕЋАЛИ ЦЕНЕ ЗА 20 ОДСТО: Због све већих трошкова у условима пандемије, поскупљују услуге стоматолога Српске

Foto Nezavisne Novine

Sada su, kažu, primorani da povećaju svoje cenovnike, jer kažu da su im troškovi u epidemiološkim uslovima porasli najmanje za 30 odsto. U brojnim ordinacijama usluge stomatologa već se plaćaju barem za petinu više nego pre mesec dana.

Dr Saša Dabić, predsednik Komore doktora stomatologije RS, kaže da je samo samo zaštitna oprema u vremenu kovida poskupela za 300 odsto.

- Materijali koje koriste ambulante i doktori su već otišli nagore od 30 do 40 odsto. Kad je u pitanju Komora mi nemamo zakonsku osnovu da odredimo koja je to maksimalna cena usluga u privatnim stomatološkim ambulantama. Ali, imamo zakonsku osnovu da odredimo minimalne cene, što i radimo. Daćemo već naredne sedmice preporuku privatnim ambulantama da formiraju nove, veće cene usluge koje će pratiti cene materijala na tržištu - pojašanjava Dabić.

Saša Dabić, Foto Komora doktora stomatologije

Siniša Kovačević, predsednik Udruženja stomatologa RS, poručuje da su stomatolozi zbog rasta cena materijala i opreme dovedeni u situaciju da više ne mogu kalkulisati.

- Bez novih cena teško ćemo moći da radimo. Kad pogledate, sve je poskupelo, od životnih namirnica do usluga. Ni vrednost novca nije ista kao pre deset godina, a usluga kod zubara se plaća isto - kaže Kovačević.

- Samo stomatološka stolica koštala je lane 30.000 maraka, a sada je 40.000. Imamo cenu materijala kao i naše kolege na Zapadu, ali je razlika u ceni usluge ogromna. Nove cenovnike usluga će formirati kolege na terenu i do njih je da vide sa kolikim povećanjem mogu da idu i šta je prihvatljivo građanima. Iako plaćamo skuplje materijale i opremu od 30 odsto i više, mi ne možemo toliko povećati cenu usluge.

Doktor Dušan Bastašić, stomatolog i suvlasnik ZU "BL dental", kaže da je formiranje cena usluga slobodno i da će zavistiti od ambulante do ambulante. Kaže da će tržište diktirati cenu.

Nove cene stomatoloških usluga, Foto Glas Srpske

NA SPISKU 1.300 LEKARA

PREMA rečima dr Dabića, u Srpskoj ima 380 privatnih ambulanti, a samih lekara stomatologije u Srpskoj ima oko 1.300.

- Od 1.300 lekara stomatologije, gotovo 60 odsto njih radi u privatnim ambulantama - kaže Dabić.

TURISTI IZ EVROPE

POVOLjNE cene stomatoloških usluga u Srpskoj oduvek su privlačile na hiljade građana Evrope. Oni dolaze da poprave ili urade zube, jer je usluga u Srpskoj čak od pet do deset puta jeftinija nego na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest