IZA REŠETAKA JER NE ŽELI DA LAŽNO SVEDOČI: Nije ukinut pritvor Slavku Bojiću, koji je pod istragom u aferi "korona ugovori"

O. MATAVULj

20. 01. 2022. u 06:08

OKRUŽNI sud u Banjaluci odbio je da ukine pritvor Slavku Bojiću, direktoru firme "Prokontrol", koji je pod istragom zbog zloupotreba u aferi "Korona ugovori" zajedno sa nekadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislavom Zeljkovićem, koji je takođe u pritvoru.

ИЗА РЕШЕТАКА ЈЕР НЕ ЖЕЛИ ДА ЛАЖНО СВЕДОЧИ: Није укинут притвор Славку Бојићу, који је под истрагом у афери корона уговори

Slavko Bojić / Foto G. Š.

Kako je potvrđeno "Novostima", ukidanje pritvora tražila je Bojićeva odbrana, pozivajući se na činjenicu da je tužilaštvo završilo sa saslušanjem svedoka zbog koga mu je pritvor i produžen do 15. februara. Dragan Tolimir, Bojićev advokat, za "Novosti" kaže da je odluka suda kontradiktorna.

- Mislim da je neko uticao na sudiju, budući da sam na ročištu stekao utisak da je on shvatio da više nema razloga da se moj klijent drži u pritvoru. Sud sve navodi proizvoljno i ovim predmetom se uništava pravosuđe Republike Srpske i ruši autoritet i kredibilitet suda - kaže Tolimir, pojašnjavajući da se radi o specifičnoj situaciji, jer je pritvor produžen zbog saslušanja jednog svedoka. - Taj svedok je saslušan i sud više nema mogućnosti da ga drži u pritvoru. Ta zakonska odredba je precizna i kaže da kada se određeni dokaz pribavi, pritvor automatski prestaje. Sud to samo treba da konstatuje i pusti pritvorenika. Sada se bulazni kako ima druga nepoznata osoba za saslušanje, za koju se ne zna ko je i šta je, pa Bojić ostaje u pritvoru po nepoznatoj činjenici. To je apsurdno! Mesec dana pokušavaju da utvrde identitet te osobe, a do danas ništa nisu uradili.

Naglašava da je indikativno i vrlo opasno to što se Bojić drži u pritvoru kako bi se naterao na lažno svedočenje, odnosno da "prizna nešto što se nije desilo".

- Specijalni tužilac Miodrag Bajić je Bojića pokušao da natera da kaže da je u svemu učestvovao Milorad Dodik. Bojić je to odbio, jer nije istina. Onda su otvorili istragu protiv tužioca Sanje Tadić Stoisavljević, koja vodi predmet, da utvrde da li je ona to tražila, a ne protiv Bajića!? Zatim su istragu obustavili da bi sprečili da se time bavi Tužilaštvo BiH. Još veći apsurd je to što je tu istragu vodio isto tužilaštvo. To je sukob interesa - tvrdi Tolimir.

Smatra da se predmetom "Korona ugovori" uništava pravosuđe RS.

- Napravili su toliko propusta da mislim da će se sve raspasti. Dakle, nije važan Slavko Bojić. Sutra bilo kog građanina bez razloga mogu držati u pritvoru koliko god hoće i da od toga nema zaštite. Ako to može tako, onda se ne može govoriti o bilo kakvom pravnom sistemu - kaže Tolimir.

OSUMNjIČENI

OSIM Branislava Zeljkovića i Slavka Bojića u aferi "Korona ugovori" osumnjičeni su još i direktora "Promedinga" Dragan Dubravac i direktor agencije "Travel for fan" Saša Marković, koji su u decembru pušteni iz pritvora. Pod istragom su i direktor dobojske bolnice Mladen Gajić, te vlasnik firme "A.R.M.S. sistemi" koja je nabavljala termalne kamere za UKC Republike Srpske.

ČEKA SE ODGOVOR NA ŽALBU

TOLIMIR kaže da je na odluku suda uložio žalbu, o kojoj se treba odlučiti u roku od tri dana. Podsetimo, u slučaju Bojić ranije je usvojena žalba i oborena pritvorska tačka koja se odnosila na uznemirenje javnosti. Po toj tački i Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju odbrane, te konstatovao da je zdravstveno stanje Bojića zabrinjavajuće i da ga predsednik banjalučkog Okružnog suda treba obilaziti u pritvoru svakih 15 dana. Međutim, Tolimir tvrdi da se to nijednom nije desilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći