AMBASADOR RUSIJE ODGOVORIO AMBASADORU SAD: Mesto visokog predstavnika je prazno, ako izbor BiH bude NATO, Rusija ima puno pravo da reaguje

Srna

17. 01. 2022. u 13:41

AMBASADOR Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija, za razliku od Vašingtona, BiH ne nameće spoljnopolitičke prioritete, jer BiH, koju smatra prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora.

АМБАСАДОР РУСИЈЕ ОДГОВОРИО АМБАСАДОРУ САД: Место високог представника је празно, ако избор БиХ буде НАТО, Русија има пуно право да реагује

Foto: Jutjubprintskrin/RTRS

U osvrtu na "oproštajni" intervju američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona u kome, između ostalog, tvrdi da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO-u, Kalabuhov je rekao da je to, najblaže rečeno, netačna interpretacija, odnosno laž.

- Ali, ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO – iako je jasno da u BiH ne postoji konsenzus o tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih – Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima - istakao je ruski ambasador u odgovoru objavljenom na "Fejsbuk" stranici Ambasade Rusije u BiH.

Kada je reč o Kancelariji visokog predstavnika, Kalabuhov je podsetio da su svi već shvatili kakav su cirkus zapadni partneri inscenirali oko takozvane smene visokog predstavnika.

- Bez rezolucije Saveta bezbednosti UN ovo mesto je prazno. Da ne govorim tome da Upravni odbor, pod pritiskom Vašingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama - ocenio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, o pogubnosti OHR-a ne tvrdi samo Rusija, već i trezveni posmatrači na Zapadu.

Foto: Fejs TV printskrin

- Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika Karla Bilta koji je, a on zna o čemu govori, pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog spoljnjeg protektorata u BiH i da se ljudima u BiH nudi prilika da se sami dogovore - rekao je Kalabuhov.

On je upitao zar nije očigledno da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u celom regionu.

- Ali krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primenjuju kao deo "nastave", bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da ista mogu uticati i na njih – ako Vašington poželi nekoga da kazni "zbog korupcije" - istakao je Kalabuhov.

On je upitao i gde je ona čuvena stavka "van razumne sumnje" ili, dodao je on, u odnosu na "domoroce" nema potrebe za opterećivanjem dokazima.

- Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru sa prugama i zvezdicama, koji lenjirom mlati nesavesne učenike po prstima dok ne "ispune postavljene uslove i da se upišu u evropsku školu" - naveo je ruski ambasador.


Osvrćući se na Nelsonove navode o malignom uticaju Rusije, Kalabuhov je rekao da svaki put kad to čuje dobije snažan utisak da se nešto "maligno" dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju. 

BONUS VIDEO: 

ORILO SE U BANJALUCI: "Pukni zoro" od‌jekivalo do Manjače

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ROMANTIKA NA NEŠTO MODERNIJI NAČIN: Hotel namenjen samo starijima od 16 godina koji znaju dobro da se zabave