PREKI SUD ZA SRBE: Optužnica zbog jezivog zločina nad vojnicima VRS

O.M.

24. 12. 2021. u 12:48

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice komandanata takozvane Armije BiH na području Teočaka zbog zlostavljanja i mučenja ratnih zarobljenika, vojnika Vojske Republike Srpske, od kojih su dvojicu javno streljali organizujući im "preki sud".

ПРЕКИ СУД ЗА СРБЕ: Оптужница због језивог злочина над војницима ВРС

Foto AVAZ

Optuženi su Dževad Advičević (57) zvani Babak, Ahmed Hadžajlić (60), Muharem Efendić (75) i Izet Ikanović (50) zvani Kratelj.

U optužnici se navodi da su njih četvorica nezakonito postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, kojima su onemogućili status ratnih zarobljenika i evidentiranje, te počinili i drugima omogućili premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške telesne i duševne povrede.

- Nakon toga su organizovali "preki sud" i javno streljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika. Njihove posmrtne ostatke su ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina telo jednog od ubijenih su skrivali i onemogućili razmenu posmrtnih ostataka - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Svima se na teret stavlja krivično delo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

- Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 93 svedoka i veštaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala - rekao je Grubešić.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)