NARODNA SKUPŠTINA TEMELJ DRŽAVNOSTI SRPSKE: Okrugli sto povodom 30 godina postojanja Parlamenta

S. M.

21. 12. 2021. u 16:04

U BORBI za opstanak i samoopredelenje srpskog naroda na ovim prostorima i uspostavljanje Republike Srpske kao državotvorne zajednice, uloga Narodne skupštine Srpske je od presudnog značaja, rekao je predsednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović na okruglom stolu "Narodna skupština kao temelj državotvornosti Srpske" održanom u Banjaluci povodom 30 godina postojanja Parlamenta.

НАРОДНА СКУПШТИНА ТЕМЕЉ ДРЖАВНОСТИ СРПСКЕ: Округли сто поводом 30 година постојања Парламента

Foto SRNA

U vrijeme kada Srpska radi na vraćanju nadležnosti, Narodna skupština ima nezamenjivu ulogu smatra akademska zajednica.

Narodna skupština Republike Srpske od prvog dana je imala istorijsku misiju - čuvanje autonomije Republike Srpske i srpskog naroda, koja im je vijekovima osporavana. U proteklih 30 godina je Parlament je odigrao značajnu ulogu u razvoju Srpske, izgradnji pravnog sistema, političkoj emancipaciji srpskog naroda, očuvanju njegove slobode i prava na samoodređenje, te prava na vlastitu državnost i očuvanje nacionalnog identiteta, kaže Čubrilović.

- Na tom putu će NSRS sigurno ostati. Do sada u 10 saziva imala je sedam predsednika i uvek ne vreme formirala vlast, Vladu Republike Srpske i institucije implementirale izborne rezultate i pokazala da Srpska kao jedan od delova BiH može stabilno funkcionisati - rekao je Čubrilović.

Uprkos brojnim poratnim teškoćama i pritiscima, koji do danas nisu stali, Narodna skupština, iako po osnivanju najnajmlađa srpska parlamentarna organizacija u skupštinskom uređenju evropskih naroda, uspela je da odbrani, legalizuje i učvrsti Republiku Srpsku. I danas to radi, boreći se za vraćanje oduzetih nadležnosti.

- Upravo u vreme kada Republika Srpska radi na vraćanju svojih nadležnosti koje joj pripadaju po Ustavu izvesno je da Narodna skupština ima nezamenjivu ulogu i neizostavan je dio i činilac tog procesa i kada pogledate retrospektivu od 30 godina unazad ona je zaista radila na očuvanju identiteta srpskog naroda - navela je Ranka Perić Romić dekan FPN.

Radoslav Gajanin rektor Univerziteta u Banjaluci kaže da ako uporedimo druge Narodne skupštine recimo u FBiH ili u okruženju , sa aktivnostima naše Narodne skupštine, onda vidimo da je to zaista velik broj akata, zakona i podzakonskih akata koje na godišnjem nivou naša skupština donese.

Zbog toga je važno, kažu,da se danas, u kritičnim trenucima i izazovima za opstanak Republike, promoviše postizanje dugoročnog srpskog jedinstva o osnovnim vitalnim nacionalnim interesima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna