KORONA POVEĆALA ŠTEDNJU U BANKAMA: Depoziti stanovnika Republike Srpske za prvih šest meseci ove godine znatno uvećani

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 12. 2021. u 08:22

DEPOZITI u bankama Republike Srpske za prvih šest meseci iznose 7,1 milijardu maraka i veći su ukupno za 574 miliona maraka nego na kraju prošle godine. To je uvećenje za skoro 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

КОРОНА ПОВЕЋАЛА ШТЕДЊУ У БАНКАМА: Депозити становника Републике Српске за првих шест месеци ове године знатно увећани

Foto Nezavisne

Sagovornici "Novosti" kažu da se očigledno građani sve češće okreću polaganju novca na štedne knjižice ili oročavanje, jer ne žele da dođu u situaciju da u vreme pandemije ostanu bez novca.

Do povećanje depozita u bankama za skoro 600 miliona maraka, kako kažu ekonomisti, došlo je i zbog straha od korone, jer građani žele da u svakom trenutku imaju određeni novac kako bi se mogli lečiti od opake bolesti i kupovati lekove i razne imunološke terapije.

Drugo objašnjenje za značajno povećanje štednje je da građani koji su otišli iz Republike Srpske da rade u inostranstvu, a takvih je na desetine hiljada, šalju novac rodbini koja ga polaže u banke.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da građani u Srpskoj koji imaju novca, a ne žele više da investiraju u nekretnine, pare sada drže u bankama.

- Sa druge strane, građani koji žive od plata moraju zbog straha od korone da deo novca odlažu sa strane i čuvaju za lečenje ukoliko se razbole. Strah od korone je definitivno upalio alarme u mnogim porodicama i sada se štedi novac i nema rasipanja - kaže Pavlović.

Građani čuvaju pare na računima, Foto Z. Jovanović

Prema njegovim rečima iako plate u RS nisu velike, ipak se pravi računica da se bar stotinu ili dve stotine maraka mesečno odvoji na štednju.

- Definitivno kamate na štednju nisu razlog da građani stavljaju novac u banke, jer te kamate iznose oko jedan odsto - ističe Pavlović.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kaže da građani u Srpskoj manje novca troše a više čuvaju, i zbog toga se u bankama gomila štednja.

On ističe da novac koji se sliva na štednju u bankama Srpske nije novac koji dolazi iz realnog sektora, već je to novac koji se u Srpsku šalje iz inostranstva.

- Glavni razlog gomilanja novca u bankama Srpske je veliki broj naših građana koji su otišli da rade u inostranstvo. Oni šalju novac roditeljima i familiji i ta sredstva idu u banke za "crne dane" - smatra Radivojac.

Zoran Pavlović, Foto D. P.

Prema njegovim rečima, Srpska nema monetarni suverenitet pa da može uticati na regulaciju inflacije.

- Mi zavisimo od evra i Evropa vodi monetarnu politiku, a mi gledamo sa strane - kaže Radivojac.

BOLjE KAMATNE STOPE U SRPSKOJ

PROFESOR Goran Radivojac kaže da gastarjbajteri iz RS novac za stare dane šalju u banke u Republici Srpskoj jer su bolje kamatne stope za štednju u odnosu na Zapad.

- U bankama RS je kamata na štednju pozitivna, dok na Zapadu često znaju biti negativne - kaže Radivojac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!