HOĆEMO NAZAD ONO ŠTO NAM DAJE "DEJTON": Posebna sednica Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 12. 2021. u 21:28

OVO je častan i važan dan za Republiku Srpsku i trenutak osvajanja slobode. Ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom želimo nazad. Potrebna je snažna skupštinska većina za donošenje ovakvih odluka. Oni koji su odgovorni pred narodom i statusom RS, od ove politike ne mogu odustati. A narod nema šta da se brine - rat nije opcija, Srpska neće preduzeti vojne mere i ako bude napadnuta, već će se boriti političkim sredstvima.

ХОЋЕМО НАЗАД ОНО ШТО НАМ ДАЈЕ ДЕЈТОН: Посебна седница Народне скупштине о враћању надлежности са нивоа БиХ на Српску

Foto D. Gavrić

Tu snažnu poruku poslao je u petak srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sednici Narodne skupštine RS, pozivajući poslanike da se okupe oko ključnog cilja - povratka nadležnosti koje su Banjaluci otete nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH i sabotažama Dejtonskog sporazuma.

Vojska, porezi, pravosuđe - tri su nadležnosti koje je Srpska odlučila najpre da vrati. A Vlada RS dobila je rok od pola godine da izradi potrebne zakone. Ni oko ovih ciljeva, međutim, nije postignuto jedinstvo, jer su opozicioni lideri u izlaganjima odbacili "Dodikov plan" i napustili salu pre glasanja.

Ove važne odluke za budućnost Srpske usvojene su sa 49 glasova "za", poslanika vladajuće koalicije. Protiv su bila tri poslanika bošnjačkog bloka.

Posebna sednica, nazvana i istorijska, na kojoj je bila i odluka o poništavanju 140 nametnutih zakona OHR i visokih predstavnika, održana je u atmosferi pretnji sankcijama, kako iz američkih tako i iz evropskih krugova. Politički vrh, na čelu sa Dodikom, poručio je da RS neće više da dopusti nasilje nad ustavnopravnim položajem Srpske.

Dodik je istakao da je Dejtonski sporazum i danas živ, ali je upozorio da se BiH i Srpska suočavaju sa velikim izazovima:

- Ako ne budu rešeni ovi izazovi, preti opasnost da će se BiH raspasti. Nisam izolacionista i ne želim bolji aranžman samo za Republiku Srpsku, nego i za BiH.

On je ukazao da Beograd sprema uvođenje redovnog vojnog roka i sugerisao da Narodna skupština počne da razmišlja o tome kako regulisati da mladi iz RS služe u Srbiji:

- Mora se iznaći način da oni koji to žele, služe redovan vojni rok, a da se potom vrate u RS i da zbog toga imaju određene statusne privilegije.

Dodik je najavio i da će narod RS u narednom periodu na referendumu suvereno odlučiti o donošenju novog Ustava Srpske.

Željka Cvijanović, predsednica RS, poručila je da Srpska nema nameru da uzurpira bilo šta što po ustavu pripada nekom drugom nivou vlasti, da nijedna aktivnost republičkih institucija ne izlazi, niti će izlaziti iz ustavnog okvira.

Ona je dodala da je "jedina moguća reakcija ona koja se realizuje pravno-političkim instrumentima koji su nam na raspolaganju upravo na osnovu Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH, Ustava Republike Srpske i međunarodnog prava":

- Ovo nije revolucija i mi nismo nikakvi ni revolucionari, niti pobunjenici, već ljudi koji žele ustavni red, a ne nered. Želimo očuvanje onih vrednosti i principa koji su dali šansu BiH da nakon teškog rata otpočne svoj novi život i sama upravlja svojim procesima.

Opozicioni lideri po napuštanju sednice

Obrazlažući zašto su napustili salu i odbili da učestvuju u glasanju, predstavnici opozicije su naveli da su saslušali predlagače i zaključili da je reč o "političkoj farsi, pripremi za izbore 2022, kampanji SNSD i čistom blefu".

- Republika Srpska nema snage za ovakav poduhvat. Podeljena je i bez, ili sa vrlo malo prijatelja, što nije dovoljno za poduhvat koji želite da učinite - poručio je predsednik SDS Mirko Šarović.

Lider DNS, Nenad Nešić, rekao je kako je Dodikov SNSD "svestan da im je rejting na minimumu i da je to razlog za sednicu parlamenta":

- Radi se o kampanji. Da su hteli da postignu jedinstvo, napravili bi dogovor sa opozicijom pre ove sednice. DNS je bio i ostao na braniku RS. Možda nam je cilj isti, ali put nije. Od vraćanja nadležnosti neće biti ništa.

Predsednik PDP Branislav Borenović pitao je zašto se važna tema otvara na kraju mandata ove vlasti:

- Ovo je blef koji je opasno skup za RS i BiH, imaće svoje ekonomske posledice. Šta tačno znači vojska RS? Imamo li para da kupimo tenkove? Imamo li uslova da stavljamo čekpointe na entitetsku liniju?

Predstavnici opozicije rekli su i da su čuli kako se već šiju uniforme za vojsku RS, što je Dodik demantovao. On je naveo da je opozicija u sali "iznela laži, a onda pobegla poput uvređenog deteta sa igrališta".

PITAJU SE ENTITETI, ZAPISANO 1995.

DODIK je podsetio da su Dejtonski sporazum 1995. potpisale najveće sile sveta, ali i entiteti, koji su isključivi subjekti kada je reč o BiH.

- "Dejton" govori da BiH može imati i preuzeti samo one nadležnosti o kojima saglasnost zajednički postignu entiteti i njihove institucije. Dakle, entiteti su nosioci unutrašnjeg suvereniteta. To nije tzv. dejtonska BiH. Nakon brojnih otimanja nadležnosti Srpskoj, ovo sada nije dejtonska BiH.

SDA PRETI I ZATVOROM

STRANKA demokratske akcije Bakira Izetbegovića pozvala je u petak visokog predstavnika Kristijana Šmita da čim budu usvojene poništi odluke Narodne skupštine RS jer tvrde da nemaju snagu zakona i nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH. U saopštenju se navodi da je to njegov jasno propisan mandat i da ga praksa obavezuje da tako postupi.

Foto: Tanjug/Fema/Amer Kajmović

U SDA tvrde da ne postoji ustavni i zakoniti način za jednostrano vraćanje nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta:

- Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se menjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično delo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

ŠMITOVI NISU MOGLI U SALU

GOSPOĐO, čiji ste vi zamenik? Odluka ostaje nepromenjena - tako je u petak potpredsednik Narodne skupštine RS Denis Šulić odgovorio na pismo koje mu je uputila zamenica visokog predstavnika i šefica kabineta Kristijana Šmita u Banjaluci Marian Berec, a povodom odluke da se predstavnicima Kancelarije OHR ne dozvoli dolazak na posebnu sednicu.

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

U pismu, Šmitova saradnica je navela da je ovakva odluka nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Šulić je pre dva dana rekao da "u BiH ne postoji visoki predstavnik, pa samim tim ni njegova kancelarija":

- Zato vidim osnov za njihovo prisustvo sednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti.

DAČIĆ: PODRŠKA SPORAZUMU I MIRU

SRBIJA podržava Dejtonski sporazum i ima interes da se sačuva politička stabilnost i mir u regionu, izjavio je u petak predsednik Skupštine Ivica Dačić, povodom sednice Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti. Prema njegovim rečima, Srbija je protiv narušavanja Dejtonskog sporazuma i smanjivanja ovlašćenja:

Foto Dragan Milovanović

- Protiv smo toga da se to radi silom, a ne možemo ništa protiv toga ukoliko se to radi odlukama pojedinih srpskih predstavnika, zato je poruka za sve srpske političare da u ovim trenucima treba da budu jedinstveni i da je veoma važno da se sačuva mir, da RS ne preduzima ništa što bi značilo narušavanje Dejtonskog sporazuma. Naprotiv, da svima bude jasno da je RS žrtva narušavanja, odnosno otimanja ovlašćenja i narušavanja Dejtonskog sporazuma - rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)