DODIK: Građani Srpske na referendumu o novom Ustavu

S. M.

10. 12. 2021. u 14:51

SRSPKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio da će narod Republike Srpske u narednom periodu na referendumu suvereno odlučiti o donošenju novog Ustava Srpske.

ДОДИК: Грађани Српске на референдуму о новом Уставу

FOTO DGavrić

On je izjavio da je posebna sednica parlamenta Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH istorijska, te da će ona utvrditi dalje i buduće kretanje Srpske prema izlazu ili ka ostanku u BiH.

Dodik je rekao da se najveći broj otetih nadležnost od Srpske sa današnjeg aspekta ne može opravdati.

- Mogu li se opravdati brojne i skupe institucije BiH, te ogromno povećanje administracije... Dakle, dajte da u ovom trenutku odredimo šta BiH treba, a šta treba da prestane da radi", rekao je Dodik, obrazlažući u parlamentu Srpske informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbednosti, sa predlogom zaključaka - predlog predsednika Republike Srpske, Vlade Srpske, člana Predsedništva BiH iz RS i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

On je istakao da je današnja sednica važna da se konačno kaže da Srbi u BiH neće više da budu u zabludi time da se razvoj BiH opravdava otimanjem nadležnosti Srpske.

- Entiteti i njihovi parlamenti trebaju da imaju veći značaj i ulogu jer su istinski izvor demokratije, legitimiteta i odgovornosti u BiH. BiH ide u pravcu na koji ne pristajemo. Ne dozvoljavamo miješanje u naše nadležnosti. Zašto ne možemo imati ono što smo potpisali u Dejtonu, a da ne pominjem za Srpsku negativne presude Ustavnog i Suda BiH. Sve to ide u krivom pravc - rekao je Dodik.

On je istakao da je dogovor u BiH moguć, ali da se mora poštovati stav i interes Srba u BiH, pa i vraćanje nadležnosti u nekim oblastima.

- Pričaju da je to nemoguće ostvariti, ali možemo i verujem da možemo da ostvarimo dogovor u interesu svih naroda u BiH - kaže Dodik.

On je upitao da li i mali narodi imaju pravo na svoju budućnost ili je to pravo samo nekih i velikih?

- Imaju li mali pravo da odlučuju o sebi ili da prihvate ono što o njima odlučuju veliki, iako o njima gotovo ništa ne znaju... Balkan je bio poligon sukoba imperija, pa tako i BiH koja je eksperiment. Zato je potreban razum i odgovornost da situacija na ovim prostorima ne ode u sukobe koji ništa ne rešavaju - rekao je Dodik.

On je podsetio da su Dejtonski sporazum 1995. potpisale najveće sile svijeta, ali i entiteti, koji su isključivi subjekti kada je reč o BiH.

-Dejton govori da BiH može imati i preuzeti samo one nadležnosti o kojima saglasnost zajednički postignu entiteti i njihove institucije. Dakle, entiteti su nosioci unutrašnjeg suvereniteta. To nije tzv. dejtonska BiH pa se na tom planu svakako postavlja pitanje i ranijeg prenosa nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa, indirektnih poreza... rekao je Dodik.

On je dodao da ovo sada nije dejtonska BiH, nakon brojnih otimanja nadležnosti Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!