VRŠNJAČKO NASILJE U NEVESINJU ZAPREPASTILO JAVNOST: Nakon snimka šutiranja učenika otkriven još teži slučaj

D. Curać

02. 12. 2021. u 16:02

SNIMAK vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi "Risto Proroković" zgrozio je javnost, ali nažalost to nije usamljen slučaj u toj školi, u kojoj je trenutno istraga povodom još brutalnijeg psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У НЕВЕСИЊУ ЗАПРЕПАСТИЛО ЈАВНОСТ: Након снимка шутирања ученика откривен још тежи случај

Foto: D.C.

Na snimku koji se pojavio u javnosti, a na kojem je prikazana scena u učionici sedmog razreda vidi se kako jedan učenik nogama udara drugog dečaka koji se nalazi na podu, a kako kaže direktorka škole Mara Šaran, taj snimak ranije je dobila od brata, nakon čega je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti u okviru te obrazovne ustanove.

- Saznala sam na način da sam privatno dobila snimak 29. novembra i odmah sam pokrenula inacijativu da se pokrenu sve aktivnosti u okviru zakona. Obavljen je razgovor sa oba učenika, uz prisustvo roditelja, a zaključak je da se to desilo 8. novembra, da su deca i nakon te tuče sedila u istoj klupi i nastavili druženje kao da nije bilo ništa – istakla je Šaran.


- Najteža je situacija je sa jednim dečakom, koji je žrtva nasilja od strane četiri učenika i u momentu saznavanja odmah smo reagovali. Dete to nije prijavilo odmah, tako da smo čim smo saznali pristupili svim radnjima za rešvanja tih problema – dodala je Šaran. Nažalost, u drugom odeljenju sedmog razreda iste škole nakon što je roditelj prijavio zlostavljenje svoga deteta otkriveno je još brutalnije vršnjačko nasilje. Tu su bile čak četiri žrtva koje su prijavile osam učenika. Najteži slučaj bilo je zlostavljenje koje je trajalo duži vremenski period nad jednim jednim dečakom, kojeg su najbrutalnije psihički i fizički zlostavljala četiri učenika.

Šaran ističe da je formirana Disciplsnika komija koja ispituje šta se dešavala u ova dva odeljenja, a da bi u toku sledeće sedmice trebali izreći i disciplsnke mere.

Ministarstvo prosvete osudilo nasilje

Osudu vršnjačkog nasilja u Nevesinju uputilo je i Ministarstvo prosvete i kulture RS, kao i snimanje nasilja i deljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama. U ministarstvu su istakli da nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje.

- Komisija će proceniti, sagledati, preporučiti vaspitno disciplinsku meru, a nastavničko veće će doneti konačnu odluku. Za teži prekršaj predviđene su tri mere - jedna je ukor direktora, druga ukor Nastavničkog veća i treća premeštanje učenika u drugu školu – zaključila je Šaran.

To je od njih tražio i Forum za bezbednost opštine Nevesinje, koji je zasedao zbog ova dva sluačaja

- Na Forumu su bila ova dva slučaja nasilničkog ponašanja i mi smo preduzeli sve mere koje možemo dati, odnosno preporuku školi da preko svojih organa što pres ve završi i izrekne rigorozne mere za sve one koji su zlostavljali drugu decu – rekao je Momčilo Vukotić, predsednik Foruma za bezbednost opštine Nevesinje.

Slučaj u Nevesinju stigao je i u Okružno tužilaštvu Trebinje, koje je Policijskoj stanici Nevesinje naložiloje da ispitaju sve učesnike vršnjačkog nasilja koji se vide na video snimku, dok će se o drugom slučaju posebno izjasniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!