DODIK PORUČIO: BiH stabilna samo ako se vrati izvornom Dejtonu

Tanjug

05. 11. 2021. u 23:58

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da Republika Srpska želi ustavnu BiH, koja može biti stabilna samo ako se vrati izvornom Dejtonu i ako se poštuju konstitutivni narodi u njoj.

ДОДИК ПОРУЧИО: БиХ стабилна само ако се врати изворном Дејтону

BOJKOT Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

Dodik je rekao da su visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda BiH napravili veliki nered u BiH, te da su SAD i EU to podržale, umesto da počiste nered.

- Koncept koji je nametnut u BiH je antiustavan. On ne odgovara Dejtonskom sporazumu, pa čak ni duhu tog sporazuma. Suština Dejtonskog sporazuma je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja suvereno upravljaju unutrašnjim političkim procesima. Za BiH je bilo predviđeno da ima samo međunarodni politički suverenitet i u to niko ne zadire - istakao je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je poručio da vojska, indirektni porezi i pravosuđe sigurno ne spadaju pod međunarodni suverenitet BiH.

- To je otpor prema laži koja je od strane EU u kontinutetu ovde plasirana kao borba za vladavinu prava, a koja je u suštini bila vladavina neprava i koja je dozvolila da tri sudije stranca Ustavnog suda BiH krše Ustav. Takođe, podržala je visokog predstavnika Pedija Ešdauna da nametne Krivični zakon BiH, gde piše da će onaj ko ne poštuje odluku Ustavnog suda krivično odgovarati. Dakle, sa umišljajem su to učinili pre 15 godina kako bi danas kažnjavali svakog ko kaže da rade protiv Ustava, jer u Ustavu nigde ne piše da su šume i poljoprivredno zemljište vlasništvo BiH -naveo je Dodik.

On je naglasio da je strategija Republike Srpske i njenih predstavnika od početka bila da se ne dozvoli promena slova Ustava BiH.

- BiH može da bude stabilna, ako se vrati na ustavnu poziciju i da se narodi međusobno poštuju. Mi koji se borimo za poštovanje Dejtonskog sporazuma proglašeni smo da ga rušimo, a oni koji su srušili sve, pa čak i da se narodi pomire, zaštićeni su, što je neprihvatljivo - rekao je Dodik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)