OŠTETILI BUDŽET ZA 600.000 KM! U aferi "Korona ugovori" uhapšen Mladen Gajić, direktor dobojske bolnice

O. MATAVULj / Lj. ĐURIĆ

07. 10. 2021. u 08:08

MLADEN Gajić, direktor bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju i Vladimir Vuletić, direktor firme "A. R. M. S. sistemi" iz Banjaluke uhapšeni su u okviru istrage o aferi "Korona ugovori" zbog sumnje da su u postupcima javnih nabavki oštetili budžet za više od 600.000 maraka.

ОШТЕТИЛИ БУЏЕТ ЗА 600.000 КМ! У афери Корона уговори ухапшен Младен Гајић, директор добојске болнице

Foto Opšta bolnica Doboj

Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS Gajića i Vuletića uhapsili su inspektori Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS. Obojica su osumnjičeni da su, tokom pandemije korone, nezakonito postupali u postupcima javnih nabavki. U tome su učestvovali i nekadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ) Branislav Zeljković, vlasnik agencije "Travel for fan" Saša Marković, koji su uhapšen sredinom septembra.

Gajić se tereti da je kao direktor dobojske bolnice u postupku nabavke medicinskih odela, maski i rukavica, počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja zajedno sa Sašom Markovićem.

- Nabavka je rađena za potrebe dobojske bolnice i sumnja se da je tom prilikom firmama "Travel for fan" d. o. o. Banjaluka i "Promeding" d. o.o. Laktaši pribavljena imovinska korist od 550.000 KM, na štetu budžeta - saopštilo je Tužilaštvo RS.

Vuletić je osumnjičen za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, a delo je počinio zajedno sa ranije pritvorenim direktorom IZJZ Branislavom Zeljkovićem.

- Tužilaštvo je utvrdilo postojanje nezakonitih radnji u nabavci kamera za merenje telesne temperature koje je sprovodio IZJZ RS za potrebe UKC RS. Tim poslom firmi "A. R. M. S. sistemi" je pribavljena korist koja prelazi 50.000 KM - saopštilo je Tužilaštvo RS.

ISTRAGA Pretres firme "A. R. M. S. sistemi", Foto O. M.

 

Dobro upućeni izvor navodi da se i u ovim slučajevima radilo o višestrukom uvećavanju cena nabavljane medicinske opreme.

Podsećamo, zajedno sa Zeljkovićem i Markovićem ranije su uhapšeni direktor "Prokontrola" Slavko Bojić i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac zbog sumnje da su u postupcima javnih nabavki oštetili budžet RS za 791.000 KM. Zeljković je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, ostali za pomaganje u tom delu, a Bojić i Dubravac i za zloupotrebu u postupku javne nabavke. Radilo se o kupovini opreme i sredstava za suzbijanje kovida 19. Radilo se o kupovini maski koje su nabavljane po 0,36 po komadu, a fakturisane su po 6,9 KM po komadu. Odela su nabavljana za 22,5, a Institutu fakturisana za 50 KM...

BOLNICA NESMETANO RADI

BOLNICA "Sveti apostol Luka" saopštila je da ta ustanova i sve njene službe i odeljenja redovno rade i nesmetano pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu:

- Stojimo na raspolaganju organima MUP RS koji su vršili pretres pod nadzorom tužilaštva.

PRETRESI

U OKVIRU akcije inspektori MUP RS juče ujutro su pretresli bolnicu "Sveti apostol Luka" u Doboju, i stan i druge prostorije koje Mladen Gajić koristi u naselju Pijeskovi.

Pretresena je i prodavnica firme "A. R. M. S. sitemi" u Banjaluci, kao i prostorije Instituta za javno zdravstvo RS.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći