BOŠNJACI TRAŽE UKIDANJE! Srpska usvojila Zakon o zaštiti i očuvanju ćirilice

S. M.

15. 09. 2021. u 15:50

POSLANICI u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasleđa.

БОШЊАЦИ ТРАЖЕ УКИДАЊЕ! Српска усвојила Закон о заштити и очувању ћирилице

Foto: NSRS

Zakonom predviđa jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, a što podrazumeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korišćenja ćirilice u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma. Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćirilici.

Preporučeno je da se uvedu određene poreske i administrativne olakšice za preduzeća i druge subjekte koji se odluče da u svom poslovanju koriste ćirilicu. Za one koji su obavezni, a ne budu poštovali zakonske odredbe, propisane su prekršajne novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka.

Za Zakon je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je važan zakon o zaštiti, očuvanju i primeni jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, kao i datum na koji se donosi.

Dodik, govoreći o raspravi, rekao je da se dešava uobičajena situacija kada minimalan broj poslanika pokušava da zloupotrebi institucije, otvarajući iste teme na isti način, bez obzira na zvaničnu temu.

Bošnjaci protiv i traže ukidanje Zakona !

Poslanik SDA u NSRS Edin Ramić smatra da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma diskriminiše Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj, te je zapretio da će ovaj zakon biti stavljen "izvan pravnog sistema".

On je rekao da to može da uradi eventualno Ustavni sud, ali i visoki predstavnik u BiH. Kaže da Specijalne i paralelne veze RS i Srbije ne daju za pravo da bude usvojen identičan zakon na obe strane, te da on nije u skladu sa Odlukom Ustavnog suda BiH o kontsitutivnosti naroda u BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom RS koji garantuje ravnopravnost svih građana.

– U RS su tri konstitutivna naroda, dok je u Srbiji dominacija jednog naroda. Zakon predstavlja dalju marginalizaciju Bošnjaka i Hrvata i stvara predstavu o entitetu RS kao isključivo srpskom - rekao je Ramić.

Predlagaču je poručio da je trebalo dobro da izuči postojeći Zakon o bibliotečkoj delatnosti RS.

– Danas smo u situaciji da nam se predlaže zakon za koji se može reći da je protivan ustavima RS i BiH i biće stavljen izav pravnog sistema. Ali, potrebna je predstava u okviru obeležavanja zajedničkog slavlja i praznika koji takođe nije usvojen ovde u NSRS - rekao je Ramić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024