SUŠA VEĆA MUKA OD POPLAVE: Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke okupio naučnike na Prvoj letnjoj školi u Trebinju

D. CURAĆ

01. 09. 2021. u 06:08

SUŠA je tihi ubica koji sve više napada poljoprivredno zemljište. Vlada Republike Srpske je navodnjavanje prepoznala kao jednu od najznačajnijih mera borbe protiv suša i uložila ogromna sredstva u brojne projekte, a do sada smo obuhvatili površinu od oko 4.500 hektara i nastavljamo sa projektima širenja navodnjavanja - istakla je Svetlana Lazić, viši stručni saradnik za zaštitu poljoprivrednog zemljišta, u okviru prve letnje škole čiji je domaćin Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci, a održava se u Trebinju.

СУША ВЕЋА МУКА ОД ПОПЛАВЕ: Пољопривредни факултет из Бањалуке окупио научнике на Првој летњој школи у Требињу

Foto Srna

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, praćenjem dugogodišnjih klimitaskih promena utvrđeno je da je veći problem poljoprivrede suša nego poplave.

Učesnici letnje škole, studenti poljoprivrednih fakuletata iz Banjaluke i Sarajeva, od domaćih i stranih predavača, upoznaće su sa različitim modelima koji se primenjuju svetu u navodnjavanju biljaka, što je kako kažu za njih veoma važno u daljem istraživanju.

- Imaćemo prliku i da se upoznamo sa alatima i aplikacijama koji se uveliko koriste u svetu - naglasila je Ivana Mitrović, sa Popljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

Prva letnja škola organizovana je u Trebinju, a potom će biti nastavljena u Sarajevu i Banjaluci. Organizatori kažu da je akcenat stavljen na mlade ljudi i njihova istraživanja u oblasti navodnjavanja.

NAVODNjENO DO TRI ODSTO

Suša je najavćei problem u poljoprivredi Republike Srpske i BiH, gde se procenjuje da je navodnjeno svega dva do tri odsto. Na području Trebinja taj procenat iznosi 60 odsto, a skoro sve projekte odradio je Duško Vujović, inžinjer hidrotehnike iz Trebinja. Danas u svetu se smatra da se navodnjava 25 odsto obradivih površina, sa kojih se dobija 80 procenata poljorivrednih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći