NEDOSTAJU VATROGASCI I CISTERNE: Upozorenje Odseka civilne zaštite i vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 08. 2021. u 11:02

NAKON poslednje oluje u Banjaluci grad je bio čist i prohodan za dva sata. A, da bi odgovorili na takve izazove potrebno nam je još 50 vatrogasaca i tri cisterne za vodu, kaže, za "Novosti", Dragan Babić, šef Odseka za poslove civilne zaštite i teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka.

НЕДОСТАЈУ ВАТРОГАСЦИ И ЦИСТЕРНЕ: Упозорење Одсека цивилне заштите и ватрогасно-спасилачке јединице Бањалука

Foto S. M.

- U septembru raspisujemo konkurs za prijem 20 vatrogasaca. Sad imamo 80 ljudi, a po planu ugroženosti Banjaluka treba da ima 130 vatrogasaca! Kada na to dodate da su na aerodromu angažovana 22 vatrogasca onda je jasno kakva je situacija u gradu - kaže Babić.

On kaže da imaju vrhunsku opremu za vatrogasce, ali to neće vredeti ništa ako se ne uradi popuna brigade.

- Godinama se odlazilo iz službe, a niko nije dolazio. Pokušavamo u dogovoru sa gradonačelnikom da rešimo problem. Sad kad je nevreme dižemo ljude od kuća da dođu na posao. To nije dugoročno rešenje - kaže Babić.

Drugi problem sa kojim se susreću na terenu je dostava vode domaćinstvima koja nisu priključena na vodovod.

- Imamo oko 450 domaćinstava za dostavu vode cele godine. Ovaj broj se utrostruči u letnjim mesecima. Imamo tri cisterne za dostavu i potrebne su nam još bar tri kako bismo sve stigli na vreme - kaže Babić.

STAV Dragan Babić, Foto S. M.

Ipak, ističe i da postoje oni koji zlupotrebljavaju dostavu vode i zbog kojih sistem dostave trpi.

- Nažalost, dosta građana koji mogu da se prijave na Vodovod i imaju vodu to ne rade, već traže da im dovozimo vodu. Mi to ne možemo odbiti jer svima koji uplate u mesnim zajednicama 24 marke za cisternu od osam kubika mi dovozimo vodu. Nemamo kontrolu spiska, što nije dobro - kaže Babić.

On ističe da je sada formirana komisija koja će na terenu utvrditi tačan broj domaćinstava gde je potrebno dovoziti vodu kako se ne bi usluga zloupotrebljavala.

- Lista domaćinstava će biti upućena gradonačelniku. Menjamo sistem kako bismo zaštitili one kojima je voda neophodna i da neko od tih ljudi ne bude oštećen - ističe Babić i dodaje da godišnje potroši oko 11.000 dizela dostavljajući vodu.

SI`STEM ZA UZBUNjIVANjE

PREMA rečima Dragana Babića, nabavljaju se sirene i repetitor za javno uzbunjivanje.

- Očekujemo da sledeće godine Banjaluka dobije kompletno moderni sistem za uzbunjivanje koji će se aktivirati daljinskim putem - zaključuje Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a