MLADI HOĆE U "BEZBEDNJAKE"! Samo jedan fakultet Univerziteta u Banjaluci u junskom roku popunio kvotu upisa

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 08. 2021. u 08:12

FAKULTETI za stomatologiju, prava, arhitekturu, ili za IT sektor nisu uspeli da popune kvote za upis studenata u prvom junskom roku.

МЛАДИ ХОЋЕ У БЕЗБЕДЊАКЕ! Само један факултет Универзитета у Бањалуци у јунском року попунио квоту уписа

Foto FBUBL

Samo je jedan fakultet od 18, koliko ih ima u sastavu Univerziteta u Banjaluci, to uspeo, a to je Fakultet bezbednosnih nauka. Taj fakultet je već u junu popunio celu kvotu od 130 studenata, a bilo je prijavljeno 180 kandidata! Iz godine u godinu sve je veći interes mladih za školovanje za "bezbednjake" a iz uprave fakulteta kažu, za "Novosti", da planiraju, ako bude moguće, povećanje broja upisanih studenata.

Predrag Ćeranić, dekan Fakultet za bezbednosne nauke UBL kaže da je očigledno bezbednost postala poslednjih godina veoma atraktivna za mlade i da se trend nastavlja.

- Pomažu nam i serije poput "Državni službenik" i "Močvara". One su odlične reklame za fakuletet bezbednosti. Pored toga, svima koji završe naš fakultet pruža se široka lepeza poslova gde mogu da rade. Nisu to više klasični poslovi u policiji već su pokriveni poslovi u svim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama, ali i javni i privatni sektor - kaže Ćeranić.

On otkriva i da fakultet ima odličnu saradnju sa fakuletima u Srbiji, a u planu je saradnja sa sličnim fakultetima u Rusiji.

- Razvijamo zajednički studijski program drugog ciklusa na temu ekološka bezbednost sa Fakultetom bezbednosti moskovskog državnog oblasnog Univerziteta. Ugovor je pred potpisom. Naši studenti će ići u Rusiju na studije i obratno. To će biti od naredne akademske godine - pojašnjava Ćeranić.

Studenti Fakuleta bezbednosnih nauka u Banjaluci kažu da su prezadovoljni uslovima studiranja i znanjem koje dobijaju od profesora.

INTERESOVANjE Duško Baškalo, Foto FBUBL

Petar Marić iz Banjaluke jedan je od studenata kaže da ovaj fakuletet pruža perspektivu i širok dijapazon zanimanja.

- Pričao sam o budućnosti sa roditeljima i tako sam se i odlučio za studiranje bezbednosti. Očekujem i da ću lako pronaći posao - kaže Petar.

Njegov kolega Duško Baškalo iz Nove Topole kaže da se od malih nogu zanimao za bezbednost i obaveštajni rad, kao i da ga je bukvalno sve interesovalo oko bezbednosti.

- Kad samo završio srednju školu samo sa gledao kako da upišem bezbednost. Plan mi je da ostanem u Srpskoj da ovde radim da pomognem da budemo svi bezbedniji. Znanje koje stičenmo na fakultetu je ogromno.

I tek sam na fultetu shvatio koliko je širok pojam bezbednosti - kaže Duško i dodaje da mu diploma ovog fakultet otvara mnoga vrata od civilnog sektora do javnog.

STAV Predrag Ćeranić, Foto FBUBL

ZVANjE NA KRAJU STUDIJA

NASTAVA na Fakultetu se izvodi na studijskom programu Bezbednost i kriminalistika (240 ECTS), a izlazni profil koji se stiče završetkom studija je - diplomirani pravnik bezbednosti i kriminalistike.

ISKUSNI KADAR

DEKAN Predrag Ćeranić kaže da su za katedrom iskusni bezbednjaci, ali i provereni profesori.

- Imamo među profesorima goste iz Beograda uz našu ekipu iz Banjaluke, a tu su i ljudi koji su prošli bezbedonosni sektor a sada su profesori - pojašnjava Ćeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za