"SREBRENICA JE ODAVNO POLITIČKA TEMA": Dodik jasan - Oni koji najviše govore o BiH, zabili su ekser u njen kovčeg

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

23. 05. 2024. u 15:03

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći.

СРЕБРЕНИЦА ЈЕ ОДАВНО ПОЛИТИЧКА ТЕМА: Додик јасан - Они који највише говоре о БиХ, забили су ексер у њен ковчег

Foto V. Tripić

- Oni koji najviše govore o BiH, zabili su ekser u njen kovčeg. Republika Srpska će braniti nacionalne i narodne interese - istakao je Dodik nakon sednice Vlade Srpske u Srebrenici, kojoj je prisustvovao zajedno sa srpskim ministrima u Savetu ministara BiH.

On je naveo da je Srebrenica odavno politička tema, a da sada, rezolucijom u Generalnoj skupštini UN žele da nametnu priču o navodnom genocidu i srpskom narodu pripišu kolektivnu odgovornost.

Dodik je podsetio da o ovoj rezoluciji ne postoji odluka ni usaglašen stav Predsedništva BiH, a da se sva pitanja u BiH moraju rešavati konsenzusom.

On je istakao da će Srpska sačiniti izveštaj o kršenju Dejtonskog sporazuma, kreirati sporazum o mirnom razdruživanju i uputiti ga Federaciji.

Dodik je rekao da će vlada, zajedno sa lokalnim vlastima, formirati komisiju koja će imati zadatak da utvrdi datum kojim će se godišnje obeležavati dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

Dodik je rekao da je Srebrenica deo Republike Srpske, da se ne stidi ovog mesta u kojem žive časni i pošteni ljudi različitih nacionalnosti.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je danas u razgovoru sa predstavnicima lokalne vlasti mogao da se uveri da su u Srebrenici skladni međunacionalni odnosi i da nema međunacionalnih problema.

- I ako ih ima, onda se generišu negde sa strane - rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska želi da očuva stabilan život za sve Bošnjake koji žive u Srpskoj, posebno u Srebrenici.

- Želimo da osiguramo njihovo pravo na identitet, na veru, da garantujemo slobodu njihovog življenja, rada i u skladu sa Ustavom sva prava koja imaju i drugi - poručio je predsednik Srpske.

BONUS VIDEO: ZVONE ZVONA SA SRPSKIH HRAMOVA: Molitva za spasenje srpske države i naroda uoči glasanja u UN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!