ŠTANCUJU NAUČNA ZVANJA: Pobunila se grupa nezadovoljnih profesora na dobojskom saobraćajnom fakultetu

Lj. ĐURIĆ

26. 07. 2021. u 12:26

DOBOJSKE visokoškolske ustanove su u nezavidnoj situaciji.

ШТАНЦУЈУ НАУЧНА ЗВАЊА: Побунила се група незадовољних професора на добојском саобраћајном факултету

Foto Lj. Đ.

Pojedinima, poput "Slobomir P Univerziteta" i Visoke medicinske škole zdravstva, godinama ne polazi za rukom da obezbede akreditaciju i upis u registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH. Iako ima državnu akreditaciju, u problemima je sada i Saobraćajni fakultet iz Doboja, koji deluje u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo. Ne baš malim, jer je pod optužbama dela svojih profesora da "štancuje" diplome! I to ne bilo kakve, već za viša naučna zvanja, zbog čega je bačena senka na data zvanja više od stotinu magistara i doktora nauka, koji su u proteklih 16 godina postojanja dobili diplome na tom fakultetu.

Zapravo, grupa profesora sa Saobraćajnog fakulteta javno se pobunila protiv načina rada u toj visokoškolskoj ustanovi, a konkretno su ukazali na sumnje u nezakonito odobravanje doktorskih radova. Te tvrdnje su stavili na papir i sa njima upoznali resorno Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.

Tvrdnje onih odvažnijih su da je unazad par godina ozbiljno narušen kredibilitet nekada respektabilnog fakulteta, iz kojeg je sa diplomama nakon redovnog studija izašlo više od 1.200 studenata. Nezadovoljni profesori tvrde da školovanje nije prilagođeno potrebama tržišta rada, da su srozani kriterijumi u ocenjivanju i da ima dosta nepravilnosti rada i uticaja sa strane, posebno iz vladajućih struktura.

- Još od osnivanja fakulteta 2005. je postepeno počelo praktično privatizovanje ustanove, od prvog dekana i njegove interesne grupe, pa se nastavilo sve do sada - kaže jedan od profesora Saobraćajnog fakulteta.

Njihove optužbe negiraju sa fakulteta, tvrdeći da nema ništa sporno, da je sve urađeno po aktima fakulteta i univerziteta i da je rad komisije verifikovan na Senatu UIS.

Dekan dobojskog fakulteta Zoran Ćurguz priznaje da je iz godine u godinu manje studenata na toj visokoškolskoj ustanovi, ali da je tome razlog "poplava" privatnih fakulteta, i da Doboj nije dovoljno atraktivan i studentski grad da bi u njega dolazili mladi iz većih gradova, iako je jedini fakutet tog tipa koji nije privatni.

SPORNA IZABRANA KOMISIJA

ZA doktorsku disertaciju iz uže naučne oblasti Transportno inženjerstvo sporna je izabrana komisija, jer članovi ne ispunjavaju formalne, ni stručne kompetencije za ocenu disertacije, i nije uopšte mogla verifikovati diplomu. Od pet članova komisije, koja je imenovana za ocenu disertacije, nijedan član nije iz tražene oblasti saobraćaja - naveli su profesori u obraćanju ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a